Manote, kad nėra jokio skirtumo, ką naudoti: maistinę sodą ar kepimo miltelius?  Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tiek soda, tiek kepimo milteliai yra tokie patys balti, bekvapiai milteliai. Abu produktai padeda iškilti kepinių tešlai. Be jų, arba kitos tešlos kildinimo medžiagos, pavyzdžiui, mielių ar išplaktų kiaušinio baltymų, kepiniai būtų susmegę.

 

Chemikai maistinę sodą vadina natrio bikarbonatu. Aukštoje temperatūroje šis cheminis junginys išskiria anglies dioksido dujas, kurios iškelia duonos ir pyrago gaminių tešlą. Tačiau tai ne vienintelis dalykas, kurį išskiria kaitinama maistinė soda. Dėl to gali kilti tam tikrų problemų, rašo thekitchn.com.

 

Aukštoje temperatūroje natrio bikarbonatas išskiria natrio karbonatą, kuris nėra labai gero skonio. Patiekalai įgauna nemalonų šarmo poskonį. Todėl yra rekomenduojama prieš dedant į patiekalą sodą, sumaišyti ją su citrinų sultimis. Citrinos rūgštis neutralizuoja natrio karbonatą, todėl jaučiamas silpnesnis poskonis. Be to, ši rūgštis padeda greičiau išsiskirti anglies dioksido dujoms.

 

Kepimo milteliai iš tiesų yra maistinė soda, į kuriuos jau įmaišyta rūgšties. Širlė Koriher knygoje „Išmintingas virėjas“ („Cookwise‘) rašo, kad viename arbatiniame šaukštelyje kepimo miltelių yra ¼ maistinės sodos. Likę ¾ arbatinio šaukštelio sudaro rūgštis ir kukurūzų krakmolas.

 

Priklausomai nuo to, kiek juose yra rūgšties, kepimo milteliai skirstomi į greito, lėto ir dvigubo veikimo. Dauguma kepimo miltelių yra dvigubo veikimo. Tokie kepimo milteliai išskirs mažą kiekį anglies dioksido dujų maišant, didžiąją dalį dujų išskirs kepant orkaitėje.

 

Kokia iš to nauda žmonėms, gaminantiems maistą namuose?

 

Pirmiausiai prisiminkite, kad maistinė soda geriausiai veikia rūgščiuose produktuose. Jeigu sausainių tešloje pasukas pakeičiate pienu, tai sausainiai gali neiškilti. Jeigu vis dėlto ketinate pilti pieną, įpilkite po šaukštą acto kiekvienam puodeliui pieno.

 

Įdėjote rūgšties į patiekalą, kuriame naudojate kepimo miltelius? Ne bėda. Neutralizuokite rūgštį, įbėrę šiek tiek maistinės sodos. Pavyzdžiui, gaminate citrininius pyragėlius, todėl nusprendžiate pusę puodelio vandens pakeisti citrinos sultimis. Recepte parašyta, kad į tešlą reikia įdėti du arbatinius šaukštelius kepimo miltelių, bet jums reikia neutralizuoti rūgštį citrinos sultyse. Vieną šaukštelį kepimo miltelių pakeiskite maistine soda. Š. Koriher rašo, kad soda yra keturis kartus stipresnė nei kepimo milteliai, todėl kiekvienam arbatiniam šaukšteliui kepimo miltelių, naudokite tik ¼ šaukštelio maistinės sodos.

Spausdinti