Kartą vokiečių literatūros klasikas J. V. Gėtė pasakė, kad norint sužinoti, koks yra tikrasis vyšnių ir braškių skonis, reikia paklausti vaikų. Ko gero, jis buvo teisus. Kiekvieno vaikystėje šios vasaros uogos atrodo ryškesnės, kvapnesnės, didesnės ir, be abejo, skanesnės. Suaugusieji dažniau galvoja, kaip jas skaniau ir įdomiau paruošti ir kokią naudą sveikatai jos turi…

  • Braškėse gausu antioksidantų, fenolių ir vitamino C, kurie stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su uždegiminėmis ligomis. Dėl tos pačios priežasties braškės gali sumažinti riziką susirgti vėžiu.
  • Braškės naudingos akims. Valgant pakankamai braškių, galima išvengti senatvinės geltonosios dėmės degeneracijos.
  • Braškės padeda išsaugoti odą skaisčią ir lygią. Vitaminas C būtinas kolageno gamybai, dėl kurio oda atrodo jaunatviška ir elastinga.
  • Braškės ne tik padeda atgauti jėgas. Jos taip pat sumažina žalingą priešuždegiminių ir skausmą malšinančių vaistų, ir alkoholio poveikį. Jei ilgą vartojami vaistai arba alkoholis, pažeidžiama skrandžio gleivinė. Braškės bei kitos uogos padeda neutralizuoti jų padarytą žalą.
  • 100 g braškių turi tik 50 kcal ir jokių riebalų. Tai puikus užkandis lieknėjantiems.
  • Braškių būna ne tik raudonų. Nors ne tokios populiarios, kai kur auginamos baltos ar geltonos, ar ananasų skonio braškės.
  • Prancūzijoje braškės laikomos afrodiziaku. Čia yra tradicija jaunavedžiams  patiekti sriubą iš braškių, skiestos grietinės, agurklių ir miltelinio cukraus.