Ką valgyti, kad turėtume pakankamai energijos, tačiau nesuvartotume daug kalorijų? Ar sotumas ir daug kalorijų yra sinonimai? Tiesa tokia, kad patiekalai, kuriuose gausu sudėtinių angliavandenių, suteikia sotumo jausmą ir energiją organizmui tiekia pamažu. Ilgesnį laiką išliekame gyvybingi ir geros nuotaikos.

  • Abrikosai – beta-karotino šaltinis. Geltonos ir oranžinės spalvos vaisiai turi skaidulų, kurios akimirksniu suteikia energijos.
  • Avižos – puikus natūralus energetinis maistas, praturtintas baltymais ir B grupės vitaminais.
  • Bananuose yra kalio, mineralo, kuris būtinas visoms organizmo ląstelėms. Prinokę bananai teigiamai veikia virškinimo trakto veiklą ir suteikia energijos.
  • Burokėlių sultys senovės Romoje buvo skiriamos išsekusiems, išblyškusiems ligoniams. Burokėliuose esančios medžiagos stiprina imuninę sistemą, suteikia energijos, stimuliuoja, bet neapkrauna organizmo.
  • Migdolai – puikus baltyminis užkandis, kuriame yra svarbiausių riebiųjų rūgščių, B grupės vitaminų, cinko, magnio, kalio ir geležies. Šeši migdolai – lengvas ir sveikatai naudingas užkandis.
  • Lapiniai kopūstai turėtų būti įtraukiami į dienos mitybos planą. Juose itin gausu vitamino K, kuris skatina kraujo krešumą reguliuojančių trombocitų gamybą. Geras kraujas ir energingumas yra neatsiejami dalykai.
  • Lašiša suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą, tačiau nesukelia mieguistumo. Energijos suteikia joje esančios omega 3 riebiosios rūgštys, baltymai ir aminorūgštys.
  • Kalakutiena yra labai naudinga mėsa, nes joje yra aminorūgšties triptofano, kurios organizme nesigamina. Triptofanas pasisavinamas tik su maistu. Šios aminorūgštys skatina serotonino gamybą smegenyse, todėl pagerėja nuotaika, savijauta, atsiranda daugiau jėgų.
  • Sorų kruopose yra silicio, kuris yra sudėtinė kolageno dalis. Mineralas būtinas normaliai dantų, odos, plaukų ir nagų būklei palaikyti. Be to, tai puikus baltyminis maistas, suteikiantis energijos ilgam.