Krabų lazdelės prekybos centrų šaldikliuose atrodo labai gundančiai. Jų išvaizda ir skonis beveik identiški tikrų krabų mėsai, tik yra kur kas pigesnės. Gamintojai į krabų lazdeles deda įvairių maisto priedų, skonio stipriklių, kurie atkartoja tikrų jūros gėrybių savybes. Krabų lazdelės – labai universalus maisto produktas, dažnai naudojamas įvairiems patiekalams gardinti. Krabų lazdelės vertinamos prieštaringai: nors jos gaminamas iš įvairių žuvų ir turi naudingų medžiagų, tačiau į jas dedama ir daug sveikatai nenaudingų maisto priedų. Taigi, ar krabų lazdeles vartoti sveika, ar nelabai?

 

"krabų lazdelės"

Krabų lazdelės dar vadinamos surimiu. Išvertus iš japonų kalbos tai reiškia maltą mėsą. Krabų lazdelės gaminamos iš liesos baltos žuvies (pavyzdžiui, menkių), kuri yra sumalama į tirštos pastos konsistencijos masę. Ši masė sumaišoma su įvairiais priedais, kurie suteikia tikrų krabų, omarų ar kitų jūros gėrybių skonį. Taip pigi žuvis tampa brangių jūros gėrybių skonio. Įdomu, kad maždaug 2 % viso pasaulio žuvų laimikio patenka į krabų lazdelių masę.

 

Netikrų krabų lazdelėse yra nedaug kalorijų ir riebalų. Todėl jas gali vartoti net tie, kurie laikosi dietos ir nori numesti svorio. Renkantis mažai kaloringus ir neriebius maisto produktus taip pat galima išvengti lėtinių ligų, pavyzdžiui, širdies. Krabų lazdeles gali vartoti net tie, kurie nori sumažinti „blogojo“ cholesterolio lygį kraujyje.85 g krabų lazdelių yra tik 81 kalorija ir mažiau negu gramas riebalų.

 

Didžiausias krabų lazdelių trūkumas yra tas, kad jose yra labai daug druskos. Sveikatos specialistai rekomenduoja per dieną suvartoti 1500 – 2300 mg druskos, nors šiuolaikiniai pasaulio gyventojai jos suvartoja kur kas daugiau. Druskos perteklius organizme skatina inkstų ligų, insulto, aukšto kraujo spaudimo atsiradimą. 85 g krabų lazdelių yra 715 g druskos.

 

Krabų lazdelėse yra fosforo. 1 % kūno masės sudarytas iš fosforo ir jo randama kiekvienoje kūno dalyje (daugiausiai dantyse ir kauluose). Fosforas labai svarbus mineralas, kad dantys ir kaulai būtų sveiki, taip pat normalioms inkstų ir raumenų funkcijoms palaikyti. Mineralas taip pat padeda palaikyti normalų širdies ritmą ir stiprina nervų sistemą. Suaugusiam žmogui per dieną reikia 700 mg fosforo. 85 g krabų lazdelių aprūpina organizmą 240 mg šio gyvybiškai svarbių mineralo.

 

Krabų lazdelių patariama vengti sergantiems diabetu, nors, pavyzdžiui, kitų žuvų ir jūros gėrybių jie gali drąsiai vartoti. Netikrų krabų mėsoje yra daug angliavandenių, nes į juos dedama daug krakmolo ir cukraus, kurie gali pakelti cukraus lygį kraujyje po valgio.

 

Krabų lazdelėse yra šiek tiek baltymų iš žuvų ir kiaušinių (jų taip pat dedama į sudėtį). 85 g krabų lazdelių yra 6 g baltymų. Tai daug mažiau nei, pavyzdžiui, tune (30 g), lęšiuose (20 g), sūrio (30 g).

 

Labiausiai krabų lazdelės kritikuojamos dėl įvairių cheminių priedų, kurie gali turėti neigiamą įtaką žmonių sveikatai.

 

Kaip krabų lazdeles galima panaudoti? Jas galima susmulkinti ir sumaišyti su salotomis. Krabų lazdelių galima dėti į jūros gėrybių troškinius ir sriubas. Smulkintas krabų lazdeles galima sumaišyti su prieskoninėmis žolelėmis, majonezu ir naudoti kaip užtepą ant duonos. Kubeliais supjaustytas krabų lazdeles galima sumaišyti su grietine, žalumynais, aitriąją papriką ir naudoti kaip padažą arba panardą (angl. dip) prie šviežių daržovių ir viso grūdo krekeriais. Tačiau mėgaujantis krabų lazdelių patiekalais reikia nepamiršti saiko, kad neviršytumėte rekomenduojamos druskos dienos normos.

 

Lavašo suktinukai su krabų lazdelėmis

 

  • 200 g krabų lazdelių
  • 3 vnt. lavašo lakštų
  • 3 kiaušiniai
  • 250 g sūrio
  • 100 g majonezo
  • 4 skiltelės česnako
  • Žalumynų pagal skonį

 

Gaminimas

 

 

Sūrį sutarkuoti ir sumaišyti su susmulkintais česnakais. Krabų lazdeles supjaustyti plonomis juostelėmis. Virtus kiaušinius sutarkuoti ir sumaišyti su susmulkintais žalumynais. Pirmą lavašo lakštą aptepti majonezu ir tolygiai paskirstyti krabų lazdeles. Užkloti antrą lavašo lakštą ir aptepti jį majonezu bei pabarstyti tarkuotu sūriu. Užkloti trečią lavašo lakštą ir tolygiai paskirstyti kiaušinių su žalumynais sluoksnį. Lavašą suvynioti ir palikti šaldytuve, kad atsiskleistų visi skoniai. Po to supjaustyti.

 

6 – 8 žmonėms

100 g apie 229 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Spausdinti