Sodo gėrybes užkonservuotos dideliuose ir mažuose stiklainiuose tarsi išsaugo prisiminimus apie vasarą. Kompotas – vienas gaiviausių ir sveikiausių gėrimų, mėgstamas tiek šiltuoju, tiek šaltuoju metų laiku.

 

Vanilinis abrikosų kompotas

 
  • 1 kg abrikosų
  • Vanilės ankštis
  • 300 g cukraus
  • 3 l vandens

Gaminimas

 

Ant mažos ugnies pakaitinti vandenį su cukrumi, kol pasidarys sirupas. Kai vanduo užvirs, įdėti išilgai perpjautą vanilės ankštį. Abrikosus nuplauti, nusausinti ir supjaustyti į 2 ar 4 dalis. Vaisius sumesti į verdantį sirupą ir dar pavirti 5 minutes. Kai kompotas atvės, atšaldyti šaldytuve.

 

100 ml apie 39 kcal

 

Kvapnus aviečių ir obuolių kompotas

 
  • 200 g aviečių
  • 500 g obuolių
  • Šakelė čiobrelių
  • Keli mėtos lapeliai
  • 5 l vandens
  • Cukraus pagal skonį

Gaminimas

 

Puode užvirinti vandenį. Uogas sutrinti. Smulkiai supjaustyti obuolius. Sudėti uogas ir vaisius į verdantį vandenį ir iš karto nuimti nuo ugnies. Į kompotą įmesti čiobrelį ir mėtos lapelius. Pagal skonį įdėti cukraus. Atvėsinti. Į paruoštą kompotą dar galima įdėti citrinos griežinėlių.

 

100 ml apie 14 kcal

 

Kriaušių ir slyvų kompotas

 
  • 2,5 kg kriaušių
  • 2 kg slyvų
  • 400 g cukraus
  • 1 l vandens

Gaminimas

 

Išvirti sirupą (litrui vandens – 400 g cukraus). Kriaušes perpjauti pusiau ir išimti sėklides. Slyvas taip pat perpjauti pusiau ir išimti kauliukus. Vaisius sudėti į paruoštus stiklainius ir užpilti karštu sirupu ir 20 – 30 minučių kaitinti 90 laipsnių temperatūroje. Paskui stiklainius hermetiškai uždaryti.

 

100 ml apie 78 kcal

Spausdinti