Moliūgų sėklos yra vienintelės sėklos, kurios yra šarminės. Šiandien, kai daugelio žmonių mityboje per daug organizmą rūgštinančių produktų, tai yra puikus produktas. Tai ne vienintelis moliūgų sėklų privalumas. Šiomis sėklomis tikrai verta pagardinti salotas ir kitus mėgstamus patiekalus. Jei dar kyla kokių nors abejonių, paskaitykite 13 priežasčių, kodėl moliūgų sėklas valgyti naudinga, ir jas išsklaidykite!

 

13 priežasčių, kodėl verta valgyti moliūgų sėklas:

 

moliūgų sėklos

  • Moliūgų sėklose yra L-triptofano, kuris padeda pagerinti miego kokybę ir įveikti depresiją. Triptofanas organizme yra paverčiamas į serotoniną ir niaciną, kurie padeda greičiau užmigti ir geriau išsimiegoti per visą naktį.
 
  • Moliūgų sėklose yra fitosterolių arba cheminių junginių, kurie gali sumažinti „blogojo“ cholesterolio lygį.
 
  • Moliūgų sėklose gausu mineralinių medžiagų: fosforo, magnio, mangano bei vario.
 
  • Moliūgų sėklos – puikus vitamino K šaltinis.
 
  • Moliūgų sėklose apstu cinko. Tai natūrali priemonė, kuri gali apsaugoti nuo osteoporozės, nes cinko trūkumas didina osteoporozės išsivystymo riziką. „American Journal of Clinical Nutrition“ publikuotame tyrime, kurie dalyvavo 400 žmonių (nuo 45 iki 92 metų), mokslininkai nustatė ryšį tarp cinko trūkumo mityboje, mažo šio mikroelemento lygio kraujyje ir klubo bei stuburo osteoporozės.
 
  • Moliūgų sėklos – geras vitamino E šaltinis; jose yra apie 35,10 mg tokoferolio 100 g moliūgų sėklų.
 
  • Moliūgų sėklos – vienintelės sėklos, kurios ne rūgština, o šarmina organizmą.
 
  • Moliūgų sėklos – puikus B grupės (tiamino, riboflavino, niacino, pantoteno rūgšties, vitamino B6 ir folio rūgšties) vitaminų šaltinis.
 
  • 100 g moliūgų sėklų yra apie 30 g baltymų.
 
  • Įvairūs tyrimai skelbia, kad moliūgų sėklos gali apsaugoti nuo kalcio oksalatų akmenų inkstuose susidarymo.
 
  • Moliūgų sėklos sumažina uždegimą ir mažina artrito skausmą ir nesukelia jokių šalutinių poveikių kaip uždegimą mažinantys vaistai.
 
  • Pasaulio liaudies medicinoje moliūgų sėklos naudojamos kaip natūrali priemonė, naikinanti žarnyno parazitus.
 
  • Moliūgų sėklos teigiamai veikia prostatos sveikatą. Aliejus moliūgų sėklose padeda lengviau nusišlapinti (taip dažnai nutinka, kai vargina padidėjusi prostata).
 

Įdomu

 
  • Archeologai Meksikos urvuose rado moliūgų sėklų, išlikusių nuo 7000 m. pr. Kr.
 
  • Pirmieji išsiaiškino moliūgų sėklų naudą indėnai. Moliūgai ir jų sėklos užėmė svarbią vietą vietinių Šiaurės Amerikos gyventojų mityboje ir buvo naudojami kaip gydanti ir sveikatą stiprinanti priemonė.
 
  • Meksikoje moliūgų sėklos vadinamos „Pepitas“ ir jie neatsiejami nuo tradicinės meksikiečių virtuvės.
 
  • Moliūgų sėklos buvo labai vertinamos senovės Graikijoje.
 
  • Maistinė moliūgų sėklų vertė, bėgant laikui, tik gerėja. Tokių maisto produktų yra labai nedaug: kiti – tai medus, juodasis šokoladas ir pan.
 

Bandelės su moliūgų sėklomis

 
  • 400 g moliūgų
  • 2 šaukšteliai sausų mielių
  • 250 ml pieno
  • 500 g miltų
  • Druskos pagal skonį
  • Šaukštas cukraus
  • Čiobrelių pagal skonį
  • 4 skiltelės česnako
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Kiaušinio trynys
  • Moliūgų sėklų puošti
 

Gaminimas

 

Moliūgą supjaustyti. Pabarstyti druska ir čiobrelių lapeliais, apšlakstyti aliejumi ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 30 minučių. Kai moliūgai šiek tiek atvės, sutrinti iki tyrės konsistencijos. Sausas mieles, cukrų ir druską sumaišyti su šiltu pienu. Įdėti 250 g miltų ir gerai išmaišyti. Įdėti moliūgų tyrės ir išmaišyti. Sudėti išspaustą česnaką, likusius čiobrelius, miltus, alyvuogių aliejų ir gerai išminkyti tešlą. Tešla turi būti gana lipni, bet lengvai nusivalyti nuo rankų. Tešlą sudėti į riebalais išteptą indą, uždengti folija ir palikti šiltoje vietoje, 1 – 1,5 valandos. Kai tešla iškils, padalyti į 10 – 12 dalių ir suformuoti bandeles. Aptepti kiaušinio tryniu, pabarstyti moliūgų sėklomis ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, apie 30 minučių.

 

10 – 12 žmonėms

100 g apie 149 kcal

Paruošimo laikas: apie 3 val. 40 min

Spausdinti