Ąžuolas – stiprybės, ištvermės ir ilgaamžiškumo simbolis. Į ąžuolų giraites senovės lietuviai traukdavo pasisemti jėgų, norėdami išgyti nuo ligų. Nenuostabu, kad net maži šio legendinio medžio vaisiai – gilės – yra tokie galingi.

 

Rudenį, kai saulė šviečia kasdien vis trumpiau, vis dažniau lyja ir siaučia stiprus vėjas, nusilpsta imuninė sistema. Stebuklingoji gilė gali būti išsigelbėjimu nuo įvairių ligų. Ne tik lietuviai, bet ir Šiaurės Amerikos indėnai giles naudojo maistui. Iš maltų gilių ruošiama kava, gilių miltų dedama į įvairių kepinių (duonos, sausainių, blynų) tešlą.

 

Bent retkarčiais verta pasimėgauti puodeliu gilių kavos, nes:

 
  • Gilės padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje;
  • Tai sudėtinių angliavandenių šaltinis;
  • Palyginus su kitais riešutais, gilės nėra kaloringos. 100 g gilių turi apie 387 kalorijas, o 100 g lazdyno riešutų – 672 kalorijas.
  • Gilėse apstu vitaminų B12, B6, niacino, riboflavino, folatų ir tiaminų.
  • Nemažai mineralinių medžiagų: kalcio, geležies, magnio, fosforo, natrio, vario ir cinko.
  • Puikus augalinių baltymų šaltinis.

Gilės vartojamos liaudies medicinoje. Dažniausiai gydomaisiais tikslais, išoriškai ir į vidų vartojami gilių nuovirai įvairiomis proporcijomis. Gilių nauda sveikatai:

 
  • Gilių ekstraktas gydo odos bėrimus, nudegimus ir negilias žaizdas.
  • Gydo gerklės skausmą.
  • Padeda nuo viduriavimo.
  • Stabdo kraujavimą iš virškinamojo trakto.