Kartais informacijos apie galiojimo laiką etiketėje neužtenka, kad būtų aišku, kiek laiko galima laikyti tam tikrus produktus namuose. Be to, jei prekių įsigyjama ne iš parduotuvės, tokių etikečių gali iš viso nebūti.

 

Taigi kiek laiko įvairūs maisto produktai išlieka švieži?

  • Kopūstas – 8 dienas
  • Kefyras (šaldytuve) – 2 dienas
  • Konservuoti vaisiai (šaldytuve) – 8 dienas
  • Atidaryti žuvies konservai (šaldytuve. Beje, atidarytų konservų nelaikyti toje pačioje skardinėje) – 1 dieną
  • Majonezas (5 – 8 laipsnių temperatūroje, sandariame inde) – 1,5 mėnesio
  • Makaronai – apie metus
  • Margarinas (sandariame inde) – nuo 21 ik 24 dienų
  • Sviestas (šaldytuve, sandariame inde arba folijoje) – nuo 6 iki 14 dienų
  • Lydytas sviestas (šaldytuve, sandariame inde) – 6 – 10 mėnesių
  • Atidarytas sutirštintas pienas (iš skardinės perpiltas į kitą indą) – 2 – 3 dienas
  • Miltai – 4 mėnesius
  • Šviežios daržovės (šaldytuve, daržovių skyriuje) – nuo 1 iki 7 dienų
  • Šaldyta žuvis (šaldiklyje, -18 laipsnių temperatūroje) – nuo 14 iki 21 dienų
  • Rūkyta žuvis (aliuminio folijoje) – 2 dienas
  • Cukrus – iki 8 metų
  • Obuolių šeimos vaisiai – 3 dienas
  • Grietinėlė (šaldytuve) – 2 dienas
  • Grietinė (šaldytuve) – 2 dienas
  • Taukai (šaldytuve) – 20 dienų
  • Uogos – nuo 1 iki 2 dienų

Kiti naudingi patarimai

  • Kad šaldytuve kiti maisto produktai neįgautų specifinio kvapo, žuvį laikyti įdėtą arba suvyniotą į plastikinį maišelį.
  • Mėsa, atskirta nuo kaulų, išlieka šviežia ilgiau nei su kaulais.
  • Esant karštam orui, ilgiau išlieka šviežia jautiena ir aviena, o kiauliena, ėriena ir vištiena greičiau pagenda.
  • Ilgiau išlieka gerai prinokę vaisiai ir daržovės negu neprinokę ar pernokę.
  • Daržovių negalima laikyti šviesoje.
  • Arbatų nelaikyti šalia produktų, kurių labai aštrus kvapas.
  • Žiemą pienas ilgiau išliks šviežias, jei prieš kaitinimą į litrą pieno įdėsite pusę šaukšto cukraus. Vasarą į pieną įberti žiupsnelį sodos.
  • Viršutinėje šaldytuvo lentynoje laikoma duona plastikiniame maišelyje ilgiau išliks šviežia: nesupelys, nesužiedės, išliks puri ir minkšta.