Kepyklėlės vilioja šviežiais, kvepiančiais ir dar šiltais duonos gaminiais, bandelėmis bei pyragaičiais. Tikriausiai daugelis sutiktų, kad pro jas praeiti ir neužsukti beveik neįmanoma. Vien pagalvojus apie tai, burnoje pradeda kauptis seilės.

 

mitlai

Visų kepinių pagrindą sudaro miltai, dažniausiai aukščiausios rūšies kvietiniai miltai. Tačiau ne tik iš kviečių malami miltai, bet ir iš avižų bei kitų grūdų.

 

Kvietiniai miltai yra smulkiai sumalti kviečių branduoliai. Rupaus malimo kvietiniuose miltuose yra mikro ir makroelementų, reikalingų žmogaus organizmui:

 

  • Angliavandenių, kurie tiekia organizmui energiją;

 

  • Baltymų, kurie yra odos, plaukų, nagų, raumenų ir audinių statybinė medžiaga ir kurie yra būtini pagrindinėms kūno funkcijoms. Kvietiniuose miltuose yra daugiau baltymų negu aukščiausios rūšies baltuose miltuose;

 

  • B grupės vitaminų, kurie padeda maistą paversti į energiją ir skatina medžiagų apykaitą;

 

  • Lignanų – antioksidantų, kurie palaiko stiprią imuninę sistemą ir reguliuoja hormonų veiklą. Lignanai turi tirpių ir netirpių skaidulų, kurios gerina virškinimo veiklą. Tirpios skaidulos ilgiau virškinamos, todėl suteikia ilgiau trunkantį sotumo jausmą, netirpios – juda žarnyno greičiau ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

 

Tačiau kviečiuose yra glitimo, kuris kai kuriems žmonėms gali sukelti alerginių reakcijų. Sergantieji autoimunine liga, celiakija, negali virškinti glitimo, todėl atsiranda žarnyno pažeidimų. Vengiantys glitimo kvietinius miltus gali keisti avižiniais arba migdolų miltais.

 

Rupūs miltai netinka puriems kepiniams kepti, tačiau jie gali pakeisti baltus miltus, kepant paplotėlius, blynus ar pan.

 

Avižiniai miltai gaminami, smulkiai sumalant avižas. Jų sunkiau rasti negu baltų, kvietinių miltų, tačiau verta paieškoti sveiko maisto krautuvėlėse ir prekybos centrų lentynose. Iš esmės jų maistinė vertė panaši kaip rupių kvietinių miltų, tačiau avižiniuose miltuose nėra glitimo. Avižiniuose yra ir kitų naudingų medžiagų, kurių nerasite kvietiniuose miltuose, pavyzdžiui:

 

  • Didesnis peptidų YY kiekis. Dieta, kuriose gausu grūdų, pavyzdžiui, avižų, padidina apetitą reguliuojančių peptidų YY lygį. Tai cheminė medžiaga, kuri siunčia signalą smegenims, kad laikas nustoti valgyti. Didesnis peptidų YY lygis gali reikšti, kad asmuo suvalgys mažesnį kiekį maisto;

 

  • Tyrimai rodo, kad visadaliai grūdai ir jų gaminiai padeda reguliuoti kraujo spaudimą ir mažina „blogojo“ cholesterolio lygį;

 

  • Visadaliai grūdai, pavyzdžiui, avižos, didina jautrumą insulinui, nes organizmui reikia daugiau laiko, kad juos suvirškintų, ir slopina gliukozės šuolius kraujyje.

 

Kodėl avižiniai miltai yra sveikas pasirinkimas? Jie ilgiau išlieka švieži; išsaugo daugiau drėgmės; gali būti sunkesni ir yra biresni, todėl tinka trupininiai tešlai maišyti. Tačiau vieni avižiniai miltai gana prastai kyla, todėl kepiniuose, kuriems reikia purumo ir masės, rekomenduojama juos maišyti su kvietiniais.

 

 

Grūdinės kultūros mitybos piramidėje užima svarbią vietą. Tačiau geriausia, kad jie būtų kuo mažiau perdirbti. Tokie jie yra patys sveikiausi. Taip pat į kepinius, nesvarbu, ar iš kvietinių, ar iš avižinių, ar maišytų miltų, rekomenduojama dėti mažiau negu nurodyta receptuose cukraus ir riebalų.