Ilgi žiemos vakarai, belaukiant didžiųjų metų švenčių, yra šilti ir malonūs, skanaujant garuojantį karštą šokoladą. Šį saldų ir tirštą gėrimą mėgsta ne tik vaikai ir moterys, bet ir vyrai, nors pastarieji dažnai gėdijasi apie tai prisipažinti. Šokoladas – unikalus saldumynas, kurio istorija intriguoja, o skonis yra tirpstantis burnoje…

 

šokoladas

7 įdomūs faktai apie karštą šokoladą:

 

  • Pirmoji šokolado konsistencija buvo skysta. Olmekų civilizacija pietų Meksikoje buvo pirmoji pradėjusi skrudinti kakavos pupeles, jas malti ir maišyti su vandeniu bei kitais ingredientais. Archeologai rado Olmekų keramikos dirbinių su šokolado likučiais, datuojamų 1700 m. pr. Kr.

 

  • Šokoladas ne visada buvo karštas ir saldus. Majai ir actekai, perėmę iš Olmekų šokolado gaminimo technologiją, mėgo gerti kartų gėrimą („xocoatl“), dažniausiai gaminamą iš aitriųjų paprikų, vandens ir skrudintų kakavos pupelių. Gėrimas patiekiamas drungnas ir putojantis. Ispanai, kuriuos su šokolado gėrimu supažindino konkistadorai, parvežę ingredientų ir receptą, kaip gaminti šokoladą, pasaldino gėrimą cinamonu, cukrumi bei kitais prieskoniais. Be abejo, net ir pagerintas anų laikų gėrimas toli gražu neprimena to, ką mes įpratę vadinti tikru karštu šokoladu.

 

  • Tikėta, kad karštas šokoladas turi gydančių savybių. Grynos kakavos gėrimas, kurį vartojo indėnai, buvo kaloringas, turėjo daug antioksidantų ir kofeino. Todėl buvo tikima, kad jis turi jėgas atstatančių savybių. Actekų kariai dažnai gerdavo karštą šokoladą prieš eidami į mūšį. Sklido gandai, kad actekų imperatorius Montesuma II kasdien išgerdavo po 50 puodelių šio tonizuojančio gėrimo. Laikyta, kad karštas šokoladas yra stiprus afrodiziakas. Kai XVI amžiuje į Ispaniją pateko šokolado receptai, vienuoliai jį slėpė po devyniais užraktais, kad visuomenė dar labiau nepasileistų.

 

  • Yra didelis skirtumas tarp karšto šokolado ir kakavos. Daugelis žmonių sako, kad geria karštą šokoladą, nors iš tikrųjų geria kakavą. Kuo ji skiriasi nuo karšto šokolado? Kakavos milteliai kakavai yra sumalami taip, kad būtų pašalinti kakavos riebalai ir dažniausiai kakavos milteliai apdorojami kalio karbonatu. Tokį metodą 1827 metais sugalvojo olandų chemikas Coenraadas J. Van Houtenas, kad karštas šokoladas būtų prieinamas visiems. Karštas arba geriamasis šokoladas yra gaminamas iš kakavos drožlių arba maltų kakavos pupelių, nepašalinant jokių kakavos riebalų, šiek tiek rūgštokas.

 

  • Moksliškai įrodytos sveikatą gerinančios karšto šokolado savybės. Daugelyje kakavos mišinių yra nemaža dalis užpildančių ingredientų, kurie nėra itin didelės maistinės vertės. Sveikiausia vartoti kuo mažiau perdirbtą šokoladą. Moksliniai tyrimai rodo, kad juodajame šokolade yra gausu antioksidantų, saugančių nuo vėžio ir padedančių mažinti kraujo spaudimą. Šokolade yra teobromino, kuris kelia nuotaiką. Pienas karštame šokolade taip pat naudingas, nes turi kalcio ir kitų vitaminų. Vis dėlto mokslininkai abejoja šokolado afrodiziakinėmis savybėmis.

 

  • Gurmaniški karšto šokolado receptai pasaulio restoranuose. Pastaraisiais metais aukščiausios kokybės šokolado pardavimai smarkiai šoktelėjo aukštyn, o restoranai grįžo prie tradicinių karšto šokolado ruošimo receptūrų, kai naudojama daug įvairių prieskonių. Štai, pavyzdžiui, Niujorke galima paragauti karšto šokoladu su nektaro arba žiedų medumi, azijietišku imbieru, aitriosiomis paprikomis ir virintu pienu. Karštas šokoladas gali būti paskaninamas kavos skonio priedais, juoduoju šokoladu, mėtų ekstraktu ir lengvomis kaip debesėlis pieno putomis.

 

  • Rekordiškai didelis karšto šokolado puodelis. 2013 metais Tampos įlankos mokslo ir pramonės muziejuje (JAV) 300 vietinių mokinių kartu su savo mokytojais pagamino didžiausią pasaulyje virš 3330 litrų karšto šokolado puodelį, kuriam paruošti prireikė beveik 500 kg kakavos ir 330 l pieno miltelių. Atidarymo ceremonijoje vaikai į šį karštą šokoladą su namų gamybos šaudymo timpomis paleido begalę amerikietiškų zefyrų.

 

Sūdytos karamelės skonio karštas šokoladas

 

  • 450 ml pieno
  • 75 g juodojo šokolado, kuriame yra 70 % sausųjų kakavos medžiagų
  • 3 šaukštai sūdytos karamelės padažo
  • Malto cinamono pagal skonį
  • Malto muskato pagal skonį
  • Maltų aitriųjų paprikų pagal skonį
  • Jūros druskos pagal skonį
  • 4 – 6 cinamono lazdelės

 

Gaminimas

 

Pieną užvirinti ir sumaišyti su tarkuotu šokoladu, maltu cinamonu, muskatu, sūdyta karamele ir aitriąja paprika, kol šokoladas ištirps. Įdėti druskos, išmaišyti. Dar šiek tiek pakaitinti ant mažos ugnies, bet neleisti užvirti. Supilti karštą šokoladą į puodelius, įdėti po cinamono lazdelę. Ant viršaus užtarkuoti dar juodojo šokolado.

 

4 – 6 porcijos

100 g apie 156 kcal

Paruošimo laikas: 10 min

Spausdinti