Kaip ir kasmet populiariausias šv. Kalėdų saldumynas – prieskoniai kvepiantys imbieriniai meduoliukai. Kepamų prieskoninių sausainių kvapas namuose kuria šventinę laukimo atmosferą. Ieškote geriausio kalėdinių imbierinių meduolių recepto? Jį rasite čia!

 

meduoliai

Kalėdiniai imbieriniai meduoliai

 
  • 100 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • 100 g medaus
  • 2 kiaušiniai
  • Šaukštelis malto imbiero
  • Šaukštelis malto cinamono

Glajui:

  • 100 g miltelinio cukraus
  • 40 – 50 ml citrinų sulčių
 

Gaminimas

 

Cukrų ištrinti sviestu, kol cukrus ištirps ir masė taps lengva ir kreminė. Įdėti medaus į cukraus ir sviesto masę. Gerai išmaišyti. Įmušti kiaušinius. Plakti nereikia. Po to sudėti prieskonius: imbierą ir cinamoną. Vėl viską gerai išmaišyti. Sijotus miltus pamažu maišant supilti į tešlą. Išminkyti tešlą. Tešla turi būti plastiška, elastinga, nelipti prie rankų. Ant miltuoto paviršiaus iškočioti tešlą ir išpjauti norimas figūrėles (žmogeliukus, širdeles, žvaigždutes, briedžiukus, grybukus ir pan.). Kuo plonesnė tešla, tuo daugiau meduolių išeis ir tuo jie bus traškesni. Storesnė tešla lygu minkštesni sausainiai. Kiekvienam pagal skonį. Meduolius sudėti ant kepimo popieriaus. Dėti į gerai įkaitintą orkaitę ir kepti 150 – 160° temperatūroje 8 – 11 minučių. Atvėsintus sausainius puošti milteliniu cukrumi, glajumi ar konditeriniu pieštuku. Glajų paruošti taip: pamažu pilant citrinų sultis sumaišyti su milteliniu cukrumi, kol gausis grietinės tirštumo konsistencija.

 

6 – 8 porcijų

100 g apie 443,5 kcal

Paruošimo laikas: apie 100 min

 

Įdomu

 
  • Nacionalinės imbierinio meduolio dienos – birželio 5 d., lapkričio 21 d.
 
  • Pirmieji Europoje imbierinius meduolius (angelų ir šventųjų formos) pradėjo kepti katalikų vienuoliai.
 
  • Švedai tiki, kad imbieriniai meduoliai gali išpildyti norą. Reikia paimti sausainiuką į ranką ir sugalvoti norą. Tada su kita ranka jį sulaužyti. Jeigu sausainis sulūš į tris dalis, noras taps realybe.
 
  • Imbierinių meduolių nameliai išpopuliarėjo Vokietijoje po to, kai buvo išleista Brolių Grimų pasaka apie Jonuką ir Grytutę (XIX a.).
 
  • Švedijos ir Norvegijos karaliui Karoliui XIV Jonui gydytojai kartą išrašė receptą imbieriniams meduoliams nuo depresijos.
 
  • Anglijos karalienė Elžbieta I pirmoji sugalvojo, kad imbierinius meduoliukus galima kepti žmogeliukų formos.
 
  • Netekėjusios merginos Anglijoje valgydavo imbierinius žmogeliukus, nes tikėjo, kad tai gali padėti rasti vyrą.
 
  • Niurnbergas – miestas Vokietijoje – vadinamas „Pasaulio imbierinių meduolių sostine“.
 

Spausdinti