Daugelyje pasaulio šalių pagrindinis patiekalas ant švenčių stalo – kepta paukštiena. Kartais net sakoma: „Jei paukštiena ant stalo, tai namuose šventė“. Ypatingoms progoms, taip pat ir Kalėdoms, tinka keptas kalakutas arba kalakutienos kepsniai.

 

Tradicinis keptas kalakutas

 

kalakutas

  • 2,5 kg kalakutas (išdarinėtas)
  • 3 salierų stiebai
  • Morka
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Glaistui:

  • Šaukštas garstyčių
  • Šaukštelis maltų saldžiųjų paprikų
  • 3 skiltelės česnakų
  • 45 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai apelsinų džemo
  • Šaukštas citrinų sulčių
 

Gaminimas

 

Paukštieną nuplauti, nusausinti, įtrinti iš vidaus ir iš išorės druska bei pipirais. Salierų stiebus ir morkas nuvalyti, supjaustyti ir prikimšti kalakuto pilvą. Kojas sulenkti prie pilvo srities ir surišti virvele. Sparnus paslėpti specialiai tam padarytuose plyšiuose. Tada sumaišyti alyvuogių aliejų su garstyčiomis, džemu, citrinų sultimis, paprika ir smulkintu česnaku. Šiuo mišiniu ištepti visą paukštienos išorę. Kalakutą įdėti į kepimo rankovę, įdėti į karščiui atsparų indą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 1 valandą ir 20 minučių. Kai liks maždaug 10 minučių, kalakutą išimti iš kepimo rankovės ir vėl kepti orkaitėje, nuolatos apšlakstant sultimis, kurios išskiria kepant. Kai mėsa bus visiškai iškepusi, indą uždengti folija ir palikti, kad šiek tiek atvėstų.

 

100 g apie 236 kcal

Paruošimo laikas: 2 val.

6 – 8 porcijos

 

Kalakutienos kepsniai su abrikosų garnyru

 
  • 1 kg kalakutienos filė
  • 2 svogūnai
  • 300 g abrikosų
  • 3 – 4 šakelės bazilikų
  • 2 šaukštai balzaminio acto
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 4 šaukštai persikų arba apelsinų sulčių
  • Šaukštelis maltos aštriosios paprikos
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Supjaustytą kalakutienos filė ištrinti druska ir pipirais ir palikti 30 minučių. Abrikosus perpjauti pusiau, išimti kauliukus ir smulkiai supjaustyti. Susmulkinti svogūną. Nuplėšti baziliko lapelius nuo stiebų ir supjaustyti. Sumaišyti balzaminį actą, cukrų, pusę aliejaus, persikų arba apelsinų sultis ir užpilti abrikosus su bazilikais. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti svogūnus 2 – 3 minutes. Svogūnus sumaišyti su abrikosais ir bazilikais. Garnyrą padėti į vėsią vietą. Įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių apkepti kalakutienos kepsnius (kiekvieną pusę maždaug 3 minutes). Patiekti su abrikosų garnyru.

 

100 g apie 113 kcal

Paruošimo laikas: 50 min

4 – 6 porcijos

Spausdinti