Šventinis Kūčių ir Kalėdų stalas sunkiai įsivaizduojamas be įvairių rūšių silkės. Receptų, kaip skaniai pagaminti šią sūrią Atlanto vandenyno žuvį, visi, kas mėgsta ir netingi sukinėtis virtuvėje, žino tikrai ne vieną. Tačiau juk gerų idėjų niekada nebūna per daug! O galbūt tereikia priminimo, kad silkę galima ruošti ir kitaip!

 

silke

Silkės, burokėlių ir česnakinių skrebučių salotos

 

  • 300 g silkių filė
  • Burokėlis
  • 300 g bulvių
  • 2 skiltelės česnako
  • 3 riekės juodos duonos
  • Salotų lapų pagal skonį
  • 3 šaukštai augalinio aliejaus
  • Šaukštelis citrinų sulčių
  • Maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Krapų puošti

 

Gaminimas

 

Burokėlį, bulves nuplauti, išvirti, kol suminkštės, tada nulupti ir supjaustyti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti duonos riekeles, po to ištrinti česnaku ir supjaustyti. Aliejų sumaišyti su citrinų sultimis. Dubens apačioje sudėti salotų lapus, ant jų bulves, po to burokėlius, silkę ir galiausiai česnakinius skrebučius. Paskaninti pipirais ir papuošti krapais.

 

4 porcijų

100 g apie 193 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

 

Suomiškai kepta silkė

 

  • 10 bulvių
  • 2 kiaušiniai
  • 250 g šviežių silkių
  • Svogūnas
  • 250 ml pieno
  • 1,5 šaukšto augalinio aliejaus
  • Šaukštas miltų
  • 0,5 šaukšto sviesto
  • Krapų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Išvalyti ir supjaustyti silkę, išimti kaulus ir supjaustyti mažais gabalėliais. Nuskusti bulves, supjaustyti apskritimais, taip pat supjaustyti svogūnus. Kepimo formą ištepti sviestu, sudėti bulves, silkę, svogūną, užberti miltais ir apšlakstyti aliejumi. Formą uždengti folija ir kepti orkaitėje 30 minučių. Tada nuimti foliją ir užpilti patiekalą pieno, kiaušinių ir smulkintų krapų plakiniu. Kepti, kol gražiai apskrus – apie 15 minučių.

 

4 porcijų

100 g apie 242 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

 Silkė vengriškai

 

  • 200 g šaltai rūkytų silkių filė
  • Svogūnas
  • 180 g natūralaus jogurto
  • 5 šakelės čiobrelių
  • 3 lauro lapai
  • Maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Virtų bulvių

 

Gaminimas

 

Silkių filė supjaustyti 2 cm pločio juostelėmis, svogūnus – plonais žiedais. Silkę sudėti į stiklinį arba plastikinį indą, uždėti svogūnus, čiobrelių šakeles ir lauro lapus, sulaužytus į smulkias daleles. Pabarstyti juodaisiais pipirais, uždėti jogurto. Uždengti indą dangčiu arba folija ir padėti į šaldytuvą bent valandai. Patiekti su virtomis bulvėmis.

 

4 porcijų

100 g apie 215 kcal

Paruošimo laikas: apie 75 min

Spausdinti