Ne paslaptis, kad prekybos centruose parduodami vaisiai ir daržovės padengti vaško ir pesticidų sluoksniu. Pesticidų, trąšų ir konservantų likučius galima pašalinti vandeniu ir specialiu vaisių ir daržovių plovikliu arba paprastai buityje esančiomis priemonėmis. Vien vanduo nepašalina kenksmingų medžiagų nuo vaisių ir daržovių.

 

Vaisių ar daržovę nuplauti būtina, net, jeigu paskui ji bus nulupta ar nuskusta. Pavyzdžiui, prieš patiekiant reikia nuplauti melioną, nes, pjaunant vaisių, per peilį gali patekti bakterijos ir teršalai ant minkštimo.

 

Kai kurių vaisių (abrikosų, persikų, slyvų) ir uogų nereikėtų mirkyti vandenyje. Juos reikėtų apipurkšti valymo priemone, sudėti į kiaurasamtį ir nuplauti po nestipria vandens srove. Švelnius ir trapius vaisius bei uogas plauti tik prieš vartojimą.

 

Parduotuvėse galima įsigyti specialių valiklių vaisiams ir daržovėms, tačiau panašių galima nesunkiai pasigaminti iš priemonių, kurių dažniausiai galima rasti virtuvinėje spintelėje.

 

1 vaisių ir daržovių ploviklis

 
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • Šaukštas acto
  • 250 ml vandens

2 vaisių ir daržovių ploviklis

 
  • 20 lašų greipfrutų sėklų ekstrakto
  • Šaukštas maistinės sodos
  • 115 ml acto
  • 250 ml vandens

Sumaišyti vieno arba kito vaisių ir daržovių ploviklio sudėtines dalis, supilti į butelį su purkštuku ir palikti pastovėti nuo 5 iki 10 minučių, prieš plaunant vaisius ar kt. Pastaba: soda ir actas sumaišyti suputoja, todėl pilti atsargiai į gilų ąsotį.