Naujausių tyrimų duomenimis smegenis galima priversti mėgti sveiką ir nekaloringą maistą ir nebenorėti nenaudingų organizmui užkandžių. Manoma, kad būtų įmanoma sukurti tokį mitybos planą, kuris sumažintų potraukį nesveikam maistui ir pasąmonės lygmenyje skatintų rinktųsi sveikus produktus.

 

maistas

„Mes negimstame, trokšdami skrudintų bulvyčių ir nekęsdami, pavyzdžiui, pilno grūdo makaronų. Tokie nusistatymai susiformuoja pakartotinai valgant tam tikrus produktus“, – pasakojo Jungtinių Valstijų Tuftso universiteto Medicinos mokyklos tyrimo idėjos autorė profesorė Susan Roberts.

 

Mokslininkai įtaria, kad kartą pamėgus nesveiko maisto produktus gali būti labai sunku arba net neįmanoma pakeisti nuomonę apie juos. Todėl žmonės, negalėdami atsispirti pagundoms, ilgainiui priauga svorio.

 

Tyrime dalyvavo trylika viršsvorį turinčių arba nutukusių vyrų ir moterų. Aštuoni iš jų dalyvavo išbandant naują, Tuftso universiteto sukurtą svorio metimo programą. Penki respondentai programoje nedalyvavo.

 

Abi grupės turėjo atlikti magnetinio rezonanso tomografiją tyrimo pradžioje ir pabaigoje, po šešių mėnesių. Pastebėta, kad tų, kurie dalyvavo svorio metimo programoje, tomografijoje buvo pokyčių tose smegenų srityse, kurios atsakingos už mokymąsi ir priklausomybes. Po pusės metų tos smegenų sritys įgijo didesnį jautrumą sveikiems, mažo kaloringumo maisto produktams. Žmonės, valgydami sveiką maistą, pradėjo jausti didesnį mėgavimąsi maistu.

 

Kokio mitybos plano laikėsi tiriamieji? Jie valgė tokio dydžio porcijas ir rinkosi tokius maisto produktus, kuriuos nurodė tyrimo vadovai. Mitybos pagrindą sudarė mažo glikemijos indekso angliavandeniai, skaidulos, baltymai (maisto produktai, kurie yra lėčiau įsisavinami ir suteikia ilgiau trunkantį sotumo jausmą bei sumažina gliukozės kraujyje svyravimus). Iš maisto mitybos programos dalyviai gaudavo 25 % energijos iš baltymų ir riebalų, 50 % iš mažo glikemijos indekso angliavandenių ir papildomai suvartodavo 40 g dietinių skaidulų.

 

Dietos besilaikantieji taip pat turėjo dalyvauti palaikymo ir mokomuosiuose grupiniuose užsiėmimuose. Per 24 programos savaites jų iš viso įvyko 19. Vienas užsiėmimas trukdavo 60 minučių (15 užsiėmimų vieną kartą per savaitę ir 4 du kartus per savaitę). Be to, kiekvienas programoje dalyvaujantis asmuo kiekvieną savaitę gaudavo individualų elektroninį palaikymo laišką.

 

Regis, tyrėjams pavyko įrodyti, kad pakeitus nesveiką maistą į sveiką, galima išvengti operacijos. Ilgainiui smegenys pradės siųsti signalą, kad sveikas maistas iš tikrųjų yra skanus, o nesveikas – nuodas.

 

9 taisyklės, kaip priprasti prie sveiko maisto:

 
  • Pirkti maisto produktus, kurių sudėtyje yra ne daugiau nei 5 sudedamosios dalys. Sveikas maistas yra kuo mažiau perdirbtas, kuo natūralesnis, jame nėra sintetinių priedų.
  • Valgyti trijų spalvų maistą. Pavyzdžiui, skirtingų spalvų daržoves, uogas, vaisius su gabalėliu juodojo šokolado. Taip pat valgyti skirtingos konsistencijos maistą. Taip bus užtikrinama, kad bus gaunamas reikiamas kiekis vitaminų ir mineralinių medžiagų.
  • Sugriauti rutiną. Naujam įpročiui įgyti reikia trijų savaičių, todėl vietoj to, kad, pavyzdžiui, trečią valandą suvalgytumėte ką nors saldaus, trumpai pasivaikščiokite lauke.
  • Paversti sveiką maistą malonumu. Kai norisi pasilepinti, vietoj nesveikų, kaloringų užkandžių, rinktis vynuoges arba kitus saldžius vaisius.
  • Laikyti sveiką maistą matomose vietose.
  • Žinoti, kokių maisto produktų reikia labiausiai vengti. Kaip sakoma, norint nugalėti priešą, pirmiausiai reikia žinoti, kas jis.
  • Domėtis, iš ko ir kaip iš tikrųjų yra gaminami maisto produktai. Galbūt sužinojus kokiame aliejuje verdami bulvių traškučiai, nebesinorės jų nė ragauti.
  • Kramtyti daugiau kartų negu reikia. Kramtymas gerina virškinimą ir eikvoja kalorijas.
  • Valgyti špinatus. Anot švedų tyrimo, ši žalios spalvos daržovė gali padėti įveikti potraukį nesveikiems ir kaloringiems maisto produktams.