Spalio 1-ąją raudonai turėtų pabraukti visi kavos mėgėjai, nes būtent tada minima tarptautinė kavos diena. Be kvapnios kavos puodelio dažnas neįsivaizduoja produktyvios dienos.

 

"kava"

Legenda byloja, kad pirmieji kofeino poveikį pastebėjo Etiopijos piemenys, kai prisiėdusios kavos uogų ožkos tapdavo pernelyg judrios ir šoklios. Tikriausiai dėl to kava iš pradžių buvo valgoma, o ne geriama. Afrikiečių gentys sumaišydavo kavos uogas su riebalais ir suformuodavo energetinius kamuoliukus.

 

Daugiausiai kavos per metus išgeria suomiai. 2014 metais vidutiniškai vienam Suomijos gyventojui teko 9,9 kg kavos. Tik nedaug nuo Suomijos, pagal kavos suvartojimą, atsilieka Švedija, Nyderlandai, Norvegija ir Slovėnija. Įdomu tai, kad italai, garsėjantys pomėgiu gerai kavai, jos išgeria palyginus nedaug – 3,4 kg vienam gyventojui. Pasaulyje Italija pagal kavos suvartojimą užima 21 vietą.

 

Tarptautinę kavos dieną visame pasaulyje organizuojami renginiai, nemokamai vaišinama kava. Įdomu, kaip dar būtų galima paminėti šią dieną? Trūksta idėjų? Štai keletas patarimų:

 

  • Išmokti atmintinai kokią nors sentenciją apie kavą. Garsusis XIX amžiaus prancūzų romanistas Honoré de Balzacas yra sakęs: „Išgėrus kavos puodelį užplūsta energija, o mintys susirikiuoja kaip kariuomenės batalionas mūšio lauke“.

 

  • Išmokti užsisakyti kavos skirtingomis kalbomis. Suomiai kavą vadina kahvi, švedai – kaffe, prancūzai – café, indoneziečiai – kopi, čekai – káva, graikai – καφέ, vietnamiečiai – cà phê, vengrai – kávé, svahilių kalba – kahava, afrikiečiai – koffie, tagalų kalba– kape, korėjiečiai – keopi, rusai – кофе, turkai – kahve, kinų mandarinų kalba – kāfēi, islandai – kaffi, ispanai – café, vokiečiai – kaffee, italai – caffè, hindi kalba – kŏfī.

 

  • Išbandyti naują kavos ruošimo būdą. Kavą galima ruošti paprastai: tiesiog šiek tiek kavos užpilti karštu vandeniu ir palaukti, kol pritrauks. Tačiau yra ir daugiau kavos ruošimų būdų, kurie padeda atskleisti gerąsias savybes: galima ruošti filtruotą kavą, espreso, moka, latė, kapučino, turkišką ir kitokią. Taip pat galima ruošti stiprią, vidutinio stiprumo ir silpną kavą. Gardinti ją įvairiausiais priedais.

 

  • Išbandyti kitą kavos rūšį. Kavos pupelės būna trijų rūšių: arabika, robusta ir liberika.

 

  • Paskaityti Lietuvos ir užsienio kavos mėgėjų tinklaraščius.

 

  • Įsigyti knygą apie kavą.

 

  • Pasidaryti kavos pertraukėlę. Švedijoje kavos pertraukėlės, kurių metu mėgaujamasi šiuo gėrimu ir saldumynais, vadinamos fika.

 

  • Surengti kavos degustacijos vakarėlį savo namuose. Surengti balsavimą ir išrinkti skaniausią kavą.

 

Moliūgų pyrago skonio kapučino kava

 

  • 480 ml pieno
  • 120 ml stiprios juodos kavos
  • 2 šaukštai moliūgų tyrės
  • 1 – 3 šaukštai cukraus
  • Šaukštas vanilės ekstrakto
  • Malto cinamono, imbiero, kvapiųjų pipirų, gvazdikėlių, muskatų pagal skonį
  • Plaktos juodos grietinėlės puošti

 

Gaminimas

 

Pasigaminti moliūgų tyrę. Moliūgą supjaustyti ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 1,5 val., kol suminkštės. Tada nupjauti žievę ir sutrinti minkštimą. Jei reikia, tyrę galima nusunkti, kad nebūtų per daug skysta. Moliūgų tyrę supilti į sterilius stiklainius, sandariai užsukti ir laikyti šaldytuve.

 

Ruošti kavą. Pieną, moliūgų tyrę, cukrų gerokai pakaitinti, bet neužvirinti ant vidutinės ugnies. Nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su vanilės ekstraktu, prieskoniais bei kava. Kavą išpilstyti į puodelius. Papuošti plakta grietinėle. Ant viršaus pabarstyti prieskonių.

 

2 žmonėms

100 g apie 75 kcal

Paruošimo laikas: 110 min

 

Karamelinė kava

 

  • 6 šaukštai maltos kavos
  • 1 l vandens
  • 120 ml karamelinių ledų
  • 2 šaukštai tarkuoto šokolado su karamele arba irisais

 

Gaminimas

 

Išvirti kavą su filtru. Sumaišyti su ledais. Viršų pabarstyti tarkuotu šokoladu.

 

6 žmonėms

100 ml apie 53 kcal

Paruošimo laikas: 10min

Spausdinti