Balta kaip sniegas, žalia kaip dobilas, raudona kaip kraujas. Kas? Žinoma, vyšnia. Kai medžiai pagaliau subrandina šias gaiviai saldžias uogas, rodos, kad prasideda tikra vasara… Kai jau prisivalgysite vyšnių iki soties, naujų skonių suteiks salotos ar pyragai su šiomis vasariškomis uogomis.

 

Duonos salotos su vyšniomis

 
  • 230 g vyšnių
  • 200 g ožkų pieno sūrio
  • 170 g baltos duonos
  • Ryšelis gražgarsčių
  • Skiltelė česnako
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas balzaminio acto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių. Nupjauti plutelę nuo duonos ir kubeliais supjaustyti minkštąją dalį. Kepimo indą iškloti kepimo popieriumi ir sudėti duonos gabalėlius. Pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti orkaitėje, kol šiek tiek apskrus ir taps traškūs (apie 8 – 10 minučių).

 

Vyšnias nuplauti, išimti kauliukus, jei didelės – perpjauti per pusę. Trečdalį vyšnių supilti į nedidelį dubenėlį ir sumaigyti šakute.

 

Kai duona apskrus, sudėti į kitą dubenį. Suberti smulkintą česnaką ir gerai išmaišyti. Porą minučių palikti, kad šiek tiek atvėstų. Tada sudėti visas vyšnias ir vėl sumaišyti. Tada sumaišyti su actu, aliejumi, druska ir pipirais. Galų gale, sumaišyti su gražgarsčių lapeliais ir ožkų pieno sūriu.

 

100 g apie 183 kcal

 

Vyšnių pyragas

 
  • 300 g vyšnių
  • 240 ml pieno
  • 120 g sviesto
  • 135 g miltų
  • 350 g cukraus
  • Šaukštelis kepimo miltelių

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 175 laipsnių. Kol orkaitė kaista, įdėti kepimo indą su sviestu, kad ištirptų.

 

Sumaišyti 120 g miltų, 200 g cukraus ir kepimo miltelius. Sausą mišinį supilti į kepimo indą su ištirpusiu sviestu. Nemaišyti.

 

Vyšnias nuplauti ir išimti kauliukus. Jas atsargiai sumaišyti su likusiais miltais ir cukrumi. Tolygiai sudėti vyšnias ant tešlos.

 

Įkaitusioje orkaitėje kepti apie valandą, kol pyragas taps traškus ir auksinės spalvos.

 

100 g apie 255 kcal

Spausdinti