Ar dažnai valgote tuną? Koks jūsų mėgstamiausias receptas? Turbūt daugelis žino, kad žuvį sveikos mitybos specialistai rekomenduoja valgyti bent du kartus per savaitę. Kita vertus, būtent tunu geriau nepiktnaudžiauti, nes nors ši žuvis turi daugybę privalumų (stiprina imuninę sistemą, sveika širdžiai, stiprina kaulus, gerina odos būklę, gerina nuotaiką ir suteikia energijos), bet joje kaupiasi gyvsidabris. Štai 3 receptai, kai norisi tuno…

 

Tortilijos su tunu

 

"tunas"

  • 4 kukurūzų paplotėliai
  • 300 g konservuoto tuno
  • 2 pomidorai
  • Raudonasis svogūnas
  • 100 g įvairių salotų
  • 5 g petražolių
  • 50 g alyvuogių
  • 2 šaukštai citrinų sulčių
  • 0,5 šaukštelio citrinų žievelių
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Sūrio pagal skonį

 

Gaminimas

 

Smulkiai supjaustyti svogūnus, petražoles ir alyvuoges. Paruošti padažą: alyvuogių aliejų sumaišyti su citrinų žievelėmis ir sultimis, druska ir pipirais. Tuną sumaišyti su alyvuogėmis ir petražolėmis bei dviem trečdaliais padažo. Salotas nuplauti, nusausinti ir sumaišyti su likusiu padažu. Pomidorus supjaustyti griežinėliais. Ant paplotėlių dėti tuno salotas, salotų mišinį, užbarstyti tarkuotu sūriu ir uždėti porą griežinėlių pomidorų. Tortiliją susukti, perpjauti per pusę ir patiekti.

 

4 žmonėms

100 g apie 147 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

Šiltos tuno ir bulvių salotos su pesto padažu

 

  • 175 g konservuoto tuno
  • 650 g bulvių
  • 100 g špinatų
  • 8 vyšniniai pomidorai
  • 200 g žalių šparaginių pupelių
  • 2 šaukštai pesto padažo
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus

 

Gaminimas

 

Bulves nuskusti, perpjauti per pusę, nuplauti ir išvirti vandenyje, kol taps minkštos. Pomidorus perpjauti per pusę. Tuną nukošti. Likus 3 minutėms iki tol, kol bulvės išvirs, sudėti per pusę supjaustytas šparagines pupeles ir pavirti. Nupilti vandenį ir bulves su šparaginėmis pupelėmis su špinatais. Paskaninti druska ir pipirais. Pesto padažą sumaišyti su alyvuogių aliejumi. Ant viršaus uždėti pomidorus ir tuną, apšlakstyti pesto padažu ir viską gerai sukratyti.

 

4 žmonėms

100 g apie 116 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Suvožtiniai su tunais ir bolivinėmis balandomis

 

  • 300 g konservuoto tuno
  • 185 g virtų bolivinių balandų
  • Pusė svogūno
  • Skiltelė česnako
  • 100 g špinatų
  • 70 g džiūvėsėlių
  • 2 kiaušiniai
  • 3 – 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • 8 nedidelės bandelės
  • 2 pomidorai

Padažui:

  • 3 avokadai
  • 120 ml graikiško jogurto
  • Žalioji citrina
  • 50 g kalendrų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šaukštą aliejaus. Sudėti smulkintą svogūną ir česnaką ir kepti, kol taps permatomi. Sudėti špinatus ir kepinti, kol šiek tiek apvys. Tuną sumaišyti su virtomis bolivinėmis balandomis. Džiūvėsėlius, špinatų, svogūnų ir česnakų mišinį sumaišyti, įdėti druskos, pipirų. Sumaišyti su plaktais kiaušiniais. Keptuvėje įkaitinti du šaukštus alyvuogių aliejaus. Suformuoti tuno paplotėlius ir kepti aliejuje iš abiejų pusių apie 3 – 5 minutes, kol taps gražiai auksinės spalvos. Kai iškeps, sudėti ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių. Paruošti padažą: avokado minkštimą, jogurtą, žaliosios citrinos sultis, kalendras, druską ir pipirus susmulkinti elektriniu trintuvu, kol gausis tyrės konsistencija. Bandeles perpjauti pusiau. Dėti tuno ir bolivinių balandų paplotėlius, avokadų padažą ir užvožti kita bandelės puse.

 

4 žmonėms

100 g apie 360 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

Spausdinti