Šaltais, žvarbiais žiemos vakarais norisi kuo greičiau sušilti. O kas labiau padės tai padaryti, jei ne gėrimai ir patiekalai su šildančiais prieskoniais? Tokie prieskoniai ne tik pagerina kraujotaką ir sušildo, bet ir turi daugiau privalumų sveikatai!

 

Trošksiltimasinta jautiena su šildančiais prieskoniais

 
  • 750 g jautienos
  • 2 morkos
  • Svogūnas
  • 2 šaukštai ryžių vyno
  • 500 ml vandens
  • 3 šaukštai sojų padažo
  • 10 g imbiero šaknies
  • 2 skiltelės česnako
  • Cinamono lazdelė
  • 2 vnt. žvaigždinio anyžiaus
  • 1 – 2 šaukštai miltų
  • Sviesto kepti
  • Tarkuotų apelsinų žievelių, maltos, aitriosios paprikos pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Jautieną, morkas, svogūną supjaustyti. Mėsą apvolioti miltuose. Į keptuvę įpilti šiek aliejaus ir apkepinti mėsą iš abiejų pusių iki gražaus, rudo atspalvio. Svieste pakepinti svogūnus. Tada sudėti apkeptą mėsą, įpilti ryžių vyno ir gerai išmaišyti. Įpilti vandens, sojų padažo, tarkuoto imbiero, įmesti cinamono lazdelę, anyžius, apelsinų žieveles, aitriąją papriką. Kai užvirs, sumažinti ugnį ir troškinti kartais pamaišant. Sudėti morkas ir virti viską 20 – 30 min. arba kol morkos bus paruoštos ir padažas sutirštės. Paskaninti druska ir pipirais.

 

4 porcijų

100 g apie 218 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Raudonųjų kopūstų sriuba su be lukšto virtais kiaušiniais ir šildančiais prieskoniais

 
  • 400 g raudonųjų kopūstų
  • 4 kiaušiniai
  • 10 g imbiero šaknies
  • 100 g rūkytos anties krūtinėlės
  • 20 g cukraus
  • 1 l vištienos sultinio
  • 200 ml raudonojo, sauso vyno
  • 50 ml augalinio aliejaus
  • 50 ml baltojo vyno acto
  • Raudonasis svogūnas
  • 1 vnt. žvaigždinio anyžiaus
  • 2 – 3 gvazdikėliai
  • Cinamono lazdelė
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Smulkiai supjaustyti svogūną ir pakepinti su cukrumi. Kai svogūnai šiek tiek karamelizuosis sudėti prie smulkiai supjaustytų raudonųjų svogūnų ir virti ant lėtos ugnies, maišant, 5 – 7 min. Įdėti tarkuoti imbiero, gvazdikėlių, anyžių, cinamono. Patroškinti kopūstus dar porą minučių, supilti vyną, kai užvirs, sumažinti ugnį ir virti, kol vynas beveik išgaruos. Supilti sultinį ir, kai užvirs, sumažinti ugnį, ir virti 30 min. Paskaninti druska ir pipirais. Sriubą sutrinti elektriniu trintuvu. Užvirinti pasūdytą vandenį, supilti actą, sumažinti ugnį ir, kai užvirs, įleisti kiaušinį. Po trijų minučių, atsargiai išimti iš vandenes. Taip išvirti visus kiaušinius. Sriubą patiekti su be lukšto virto kiaušiniu.

 

4 porcijų

100 g apie 187 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Kava su prieskoniais

 
  • 2 šaukštai skrudintų kavos pupelių
  • Šaukštelis cukraus
  • 1 vnt. žvaigždinio anyžiaus
  • 4 kardamono sėklos
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
 

Gaminimas

 

Kavos malūnėliu sumalti kavos pupeles ir prieskonius. Supilti į kavinuką, užpilti verdančiu vandeniu ir palikti pastovėti keletą minučių. Tada sumaišyti su cukrumi ir pakaitinti ant labai mažos ugnies. Kai užvirs, nukošti per sietelį ir supilti kavą į puodelį.

 

1 porcija

100 g apie 65 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

Spausdinti