Vasarą troškulį geriausia malšinti natūraliais, gaivias gėrimais, o ne gazuotais gėrimais ir kaloringomis sultimis. Tikriausiai vienas pirmųjų limonadų buvo gaminamas su imbieru ir citrina. Įprasta, kad šie produktai yra šiltų gėrimų sudedamosios dalys, tačiau jie turi ir priešingą – organizmą vėsinantį poveikį. Netikite? Išbandykite šį natūraliai gaivaus imbierinio limonado receptą.

 

citrinu limonadas

Manoma, kad limonadas – tai pirmasis gaivusis gėrimas, kuris pradėtas gaminti komerciniais tikslais. Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad limonado kaip gaiviojo gėrimo debiutas įvyko Paryžiuje 1630 metais rugpjūčio 20 dieną. Iš pradžių jam gaminti buvo naudojamos citrinos, paskui atsirado obuolių ir kitų vaisių skonių gėrimų. Tačiau tradiciškai limonadas – tai iš citrinų sulčių ir saldinto (anksčiau tam buvo naudojamas medus) vandens paruoštas gėrimas. Pagaminti tokį nesudėtinga. Be to, jį galima pagardinti mėgstamais prieskoniais (pavyzdžiui, imbieru, kardamonu, mėtų ar melisų lapeliais). Kad limonadas būtų gražaus rožinio atspalvio, galima įpilti šlakelį raudonųjų vynuogių sulčių. Skaniausią limonadą gerti atvėsintą. Ypatingomis progomis jį galima gaminti su gazuotu vandeniu.

 

Limonadą žinojo jau senovės egiptiečiai. Archeologai rado istorinių šaltinių, įrodančių, kad gaiviu gėrimu  („qatarmizat“) jie mėgavosi jau 500 m. pr Kr.

 

Indijoje ir Pakistane limonadas vadinamas „Nimbu paani“. Jis ruošiamas taip pat kaip tradicinis citrinų limonadas su imbieru, tik dar papildomai dedama druskos.

 

Pasaulyje egzistuoja ir prieštaringai vertinama, neva organizmą valanti limonado dieta. Teigiama, kad ji padeda išvalyti toksinus iš organizmo, kurie jame kaupiasi metų metus.

 

Įdomu, kad rugpjūčio 20 dieną Jungtinėse Amerikos Valstijoje minima nacionalinė limonado diena.

 

Apie limonadą, kaip patį geriausią šiltojo sezono gėrimą, galima kalbėti ilgai, bet neįmanoma neprisiminti anekdoto: „Kai gyvenimas duoda keturias citrinas, pasidarykite limonado“. Ir tiesiogine, ir perkeltine prasme rūgštumas labiausiai tinka su saldumu. Be vienas kito, ko gero, jie negalėtų egzistuoti.

 

Imbierinis limonadas

 

 

  • 50 g cukranendrių cukraus
  • 50 g imbiero
  • 4 citrinos
  • 2 litrai vandens
  • Citrinos griežinėlių puošti
  • Ledo pagal skonį

 

Gaminimas

 

Cukranendrių cukrų užpilti 250 ml vandens ir ištirpinti, kaitinant ant vidutinės ugnies. Tada sumaišyti su tarkuotu imbieru. Mišinį užvirinti. Sirupą nuimti nuo ugnies ir palikti pritraukti apie 10 minučių. Į sirupą supilti keturių citrinų sultis, likusį vandenį, viską sumaišyti. Patiekti su ledu. Papuošti citrinos griežinėliu.

 

100 g apie 48 kcal

Paruošimo laikas: 30 min.

8 porcijos

 

Arbūzinis limonadas

 

  • 120 ml citrinų sulčių
  • Pusė nedidelio arbūzo
  • 240 ml vandens
  • 65 g cukraus
  • Mėtos lapelių puošti

 

Gaminimas

 

Nupjauti arbūzo žievę, pašalinti sėklas ir supjaustyti minkštimą gabalėliais. Arbūzo minkštimą suplakti su vandeniu, kad gautųsi vientisa, skysta tyrė. Citrinos sultis sumaišyti su cukrumi ir į jas supilti per sietelį nukoštas arbūzų sultis. Gerai išmaišyti, kol ištirps cukrus. Patiekti atvėsintą, su ledu. Kiekvieną stiklinę galima papuošti mėtos lapeliu.

 

100 g apie 35 kcal

Paruošimo laikas: 30 min.

8 porcijos

Spausdinti