Ar mėgstate vegetariškus valgius? O gal patys esate vegetarai? Kad ir kaip būtų, sveikatos specialistai rekomenduoja valgyti daugiau vaisių ir daržovių, ir mažinti mėsos, ypač raudonos, suvartojimą. Šį savaitgalį, spalio 1-ąją, minėsime pasaulinę vegetarų dieną – puikus laikas paskanauti vegetariško maisto!

 

vegetarai

Vegetariška lęšių sriuba su žiediniais kopūstais

 
  • 200 g raudonųjų lęšių
  • 2 bulvės
  • Pusė žiedinio kopūsto
  • 400 g pomidorų (šviežių arba konservuotų savo sultyse)
  • 230 g grietinės
  • Augalinio aliejaus arba lydyto sviesto kepti
  • Druskos, asafetidos, ciberžolės, kuminų, kalendrų, garstyčių, kario arba universalaus „Garam masala“ prieskonių mišinio, cinamono pagal skonį
  • Vandens pagal skonį
 

Gaminimas

 

Įkaitinti aliejų arba lydytą sviestą ir pakepinti prieskonius. Sudėti nuskustas ir supjaustytas bulves ir lęšius (20 – 30 min. mirkytus vandenyje) ir užpilti karštu vandeniu. Kai vanduo užvirs, virti dar 5 – 10 minučių. Sudėti į žiedynus suskaidytus žiedinius kopūstus, pomidorus, grietinę ir sutrinti sriubą elektriniu trintuvu. Įberti druskos. Virti, kol viskas bus išvirę, apie 10 min. Jei reikia, įpilti dar vandens.

 

4 porcijų

100 g apie 80 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Sojų maltiniai

 
  • 300 g sojų mėsos
  • 2 svogūnai
  • 120 g miltų
  • Šaukštelis ciberžolės
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti

Gaminimas

 

Sojų mėsą sudėti į verdantį vandenį ir palikti brinkti 15 – 20 min., kol suminkštės. Nupilti vandenį ir soją sudėti į mėsmalę kartu su nuluptais svogūnais. Sumaišyti maltą mėsą su prieskoniais. Įdėti tiek miltų, kad tešla išliktų lipni ir būtų galima formuoti maltinius. Apvolioti miltuose arba duonos džiūvėsėliuose ir iš abiejų pusių kepti įkaitintame aliejuje. Iškepusius maltinius sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.

 

6 porcijų

100 g apie 144 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

 

 Vegetariškas šokoladinis pyragas be kiaušinių

 
  • 250 – 300 g cukinijų
  • 80 g riešutų
  • 3 šaukštai kakavos miltelių
  • Šaukštas krakmolo
  • Šaukštas cikorijų kavos
  • Šaukštelis sodos
  • 0,5 šaukštelio cinamono
  • 120 g miltų
  • 65 g cukraus
  • Druskos pagal skonį
  • 3 šaukštai augalinio aliejaus
  • Šaukštelis obuolių sidro acto
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Cukiniją nulupti ir smulkiai sutarkuoti ir sumaišyti su obuolių actu. Sumaišyti miltus, krakmolą, kakavą, cikorijų kavą, cinamoną, sodą, cukrų, druską. Įpilti aliejaus ir maišyti tešlą. Sudėti cukinijų masę ir gerai išmaišyti. Sudėti kapotus riešutus. Tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą formą. Kepti orkaitėje 45 – 60 minučių.

 

6 – 8 porcijų

100 g apie 247 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

Spausdinti