Prancūzų virtuvei pasaulyje nėra lygių. Tai gero skonio etalonas, kur drąsiai derinami skirtingi skoniai ir atrandami nauji. Dauguma vengia prancūzų virtuvės, nes mano, kad pagaminti prancūziškus valgius labai brangu (reikia žąsų kepenėlių pašteto, įvairių rūšių sūrių su pelėsiu ir be, varlių šlaunelių ir pan.). Tai netiesa! Prancūzų virtuvė gali būti paprasta ir ekonomiška, ir priimtina daugelio skoniui.

 

prancuziska

Prancūziška svogūnų sriuba

 
  • 400 g svogūnų
  • 40 g sviesto
  • 20 g miltų
  • 1 l vištienos (daržovių) sultinio
  • 20 ml baltojo vyno (nebūtinai)
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Skrebučiams:

  • 2 riekės juodos duonos
  • 100 g kietojo sūrio
 

Gaminimas

 

Nulupti ir supjaustyti svogūną plonais žiedais. Keptuvėje išlydyti sviestą ir pakepinti svogūnus su miltais, kol taps gražiai auksinės spalvos. Gerai išmaišyti, įdėti druskos ir pipirų, supilti sultinį bei vyną. Kai užvirs, sumažinti ugnį ir pavirti dar 20 minučių. Paruošti skrebučius: duonos riekes pabarstyti tarkuotu sūriu ir kišti kelioms minutėms į gerai įkaitintą orkaitę. Patiekti su sriuba.

 

4 porcijų

100 g apie 113 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

 

Kepti baklažanai

 
  • 4 nedideli baklažanai
  • 1 kg pomidorų
  • Skiltelė česnako
  • Provanso žolelių mišinio pagal skonį
  • Raudonėlių pagal skonį
  • Bazilikų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Baklažanus supjaustyti riekelėmis ir šiek tiek apkepinti keptuvėje su alyvuogių aliejumi, smulkiai pjaustyta česnako skiltele, raudonėliais ir bazilikais. Paskaninti druska ir pipirais. Tarp apskrudusių baklažanų riekelių dėti pomidoro riekeles, pabarstyti Provanso žolelių mišiniu ir palikti pusvalandį kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180°. Galima valgyti vieną arba patiekti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų.

 

4 porcijų

100 g apie 50 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Saldus kremas iš obuolių sulčių

 
  • 6 kiaušiniai
  • 70 g cukraus
  • 110 g sviesto
  • Didelis obuolys
  • 200 ml obuolių sulčių
 

Gaminimas

 

Kiaušinius išsukti su 50 g cukraus, kol gausis vientisa masė. Įpilti obuolių sulčių ir gerai išmaišyti. Kaitinant ant mažos ugnies maišyti obuolių masę, kol taps kreminė. Kremą supilti į atskirus indelius ir palaikyti keletą valandų šaldytuve. Obuolį nulupti, išpjauti sėklas, supjaustyti kubeliais ir pakepti keptuvėje kartu su likusiu cukrumi bei sviestu. Kremą papuošti saldžiais obuolių kubeliais.

 

3 porcijų

100 g apie 210 kcal

Paruošimo laikas: apie 3 val. 35 min

Spausdinti