Sūrio istorija skaičiuoja daugiau nei 7000 metų! Iki šių dienų išlikusiose freskose galima pamatyti vizualinių instrukcijų, kaip pasigaminti šį pieno produktą. Net Homeras sūrį mini garsiojoje „Odisėjoje“. Sūrių aukso amžiumi laikomi Viduramžiai ir Renesansas, kai atsirado daug skirtingų sūrių rūšių. XI amžiuje atsirado daugelio pamėgtas Rokforo sūris, XIV amžiuje – čederis, parmezanas, ementalis, o XVII amžiuje – gauda ir kamamberas. Sūrį galima valgyti ne tik vieną. Iš jo galima gaminti įvairius patiekalus. Štai keletas idėjų.

 

Sūrio kepsnys

 

sūris

  • 500 g sūrio
  • 200 g sumuštinių duonos
  • 2 kiaušiniai
  • 4 šaukštai garstyčių
  • Svogūnas
  • Žalumynų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Šiek tiek padžiūvusią dieną sumalti, sumaišyti su smulkintais žalumynais ir svogūnu. Galima susmulkinti viską elektriniu trintuvu. Sūrį supjaustyti į 4 dalis ir porai minučių padėti į šaldiklį. Atskirai išplakti kiaušinius su garstyčiomis ir sumaišyti su duona. Sūrį pamirkyti tešloje ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus keptuvėje, kurioje įpilta šiek tiek aliejaus.

 

4 žmonėms

100 g apie 438 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

Sūrio suflė

 

  • 50 g sviesto
  • 25 g džiūvėsėlių
  • 50 g miltų
  • Šaukštelis garstyčių
  • 300 ml pieno
  • 4 kiaušiniai
  • 100 g tarkuoto sūrio (čederio, pelėsinio ar ožkų pieno)

 

Gaminimas

 

Paruošti baltąjį padažą: ištirpinti sviestą, sumaišyti su miltais ir garstyčiomis. Maišyti, verdant ant mažos ugnies apie minutę. Sumažinti ugnį ir pamažu supilti pieną. Po to padidinti ugnį ir virti maišant apie 10 minučių. Padažas turi būti tirštos konsistencijos. Po to palikti atvėsti. Išplakti kiaušinius, atskirai trynius ir baltymus. Trynius sumaišyti su sūriu, palikti atvėsti ir gerai sumaišyti. Kiaušinius išplakti iki putų. Sudėti baltąjį padažą. Formeles ištepti sviestu, pabarstyti džiūvėsėliais. Orkaitę įkaitinti iki 180°. Supilti tešlą. Kepti 25 – 30 minutes, kol suflė iškils ir susiformuos auksinės spalvos plutelė.

 

4 žmonėms

100 g apie 194 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti