Ar žinojote, kad pomidoras yra vaisius, kilęs Pietų Amerikos regiono Andų kalnuose, kur dabar yra įsikūrusi Peru? Pirmieji pomidorus maistui pradėjo naudoti actekai dabartinėje pietų Meksikos teritorijoje. Šiandien pomidorai neatsiejami nuo Viduržemio jūros regiono dietos, kuri išrinkta kaip viena sveikiausių visame pasaulyje.

 

Pomidorus naudinga vartoti dėl daugybės priežasčių:

 

pomidorai

  • Gydytojai sako, kad juos valgyti sveika akims. Pomidoruose yra likopeno, karotenoido, kurio yra gausiausiai kraujo serume, pagrindinio antioksidanto, galinčio apsaugoti nuo amžinės geltonosios dėmės degeneracijos (ši liga ilgainiui net gali sukelti aklumą).
  • Vidutinio dydžio pomidore yra apie 25 kalorijos ir 3 g natūralių cukrų. Tai geras A ir C vitaminų šaltinis.
  • Pomidoruose apstu folio rūgšties, niacino, vitamino B6 (mažina uždegimą) ir vitamino K (sumažina osteoporozės riziką).
  • Vyrai, kurie per dieną suvalgo 1 – 2 pomidorus, sumažina riziką susirgti prostatos vėžiu.
  • Pomidorai gerina odos ir plaukų būklę ir net gali padėti sumažinti raukšles.
  • Pomidoruose yra organinių medžiagų, kurios gali padėti sumažinti kraujo spaudimą.
 

Įdaryti pomidorai

 
  • 8 pomidorai
  • 90 g džiūvėsėlių
  • 30 g tarkuoto parmezano
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai smulkintų petražolių
  • 2 šaukštai smulkintų bazilikų
  • Šaukštelis smulkintų čiobrelių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Raudonų paprikų dribsnių pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 190 laipsnių. Nupjauti pomidorų viršūnėlę ir išskobti minkštimą. Pabarstyti druska ir pipirais ir sudėti į aliejumi išteptą kepimo indą. Džiūvėsėlius sumaišyti su smulkintu česnaku, petražolėmis, bazilikais, čiobreliais, sūriu ir paprikų dribsniais. Į kiekvieno pomidoro vidų įdėti 2 – 3 šaukštus šio džiūvėsėlių mišinio. Kepti 30 minučių, kol džiūvėsėliai gražiai paruduos ir pomidorai suminkštės. Patiekti, kai šiek tiek atvės.

 

8 žmonėms

100 g apie 72 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Baskiški kepti kiaušiniai su daržovėmis

 
  • 4 pomidorai
  • 2 saldžiosios paprikos
  • 2 skiltelės česnako
  • Svogūnas
  • 4 kiaušiniai
  • 100 g čioriso dešros
  • Šaukštelis smulkintų čiobrelių
  • Druskos, raudonų paprikų dribsnių pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti kubeliais supjaustytą dešrą, kol gražiai apskrus. Sudėti smulkintą svogūną ir česnakus ir maišant kepti, kol svogūnas suminkštės. sudėti pjaustytas paprikas ir kepti dar minutę, kol suminkštės. Sudėti smulkintus pomidorus, čiobrelius, druską, paprikų dribsnius, uždengti ir patroškinti, kol pradės skirtis sultys. Kiaušinius pasirinktinai galima įmušti tiesiai ant daržovių arba aplieti plaktų kiaušinių mase. Uždengti ir kepti apie 3 minutes, kol sutvirtės baltymas. Patiekti su šilta, skrudinta duona.

 

4 žmonėms

100 g apie 62 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

 

Makaronai su pomidorais

 
  • 25 – 30 vyšninių pomidorų
  • 250 g spagečių
  • 75 g tarkuoto parmezano
  • 8 – 9 bazilikų lapelių
  • 2 skiltelės česnako
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Raudonos paprikos dribsnių pagal skonį
  • 120 ml alyvuogių aliejaus
 

Gaminimas

 

Vyšninius pomidorus, česnakus, paprikų dribsnius, druską ir pipirus sumaišyti ir aplieti aliejumi. Indą su pomidorais uždengti maistine plėvele ir palikti pastovėti kambario temperatūroje 4 valandas. Spagečius sudėti į verdantį, pasūdytą vandeniu su šiek tiek aliejaus ir virti, kaip nurodyta pakelio instrukcijoje. Spagečių nepervirti – jie turi būti šiek tiek kietoki. Makaronus nukošti, perlieti šaltu vandeniu ir sumaišyti su marinuotais pomidorais. Užberti tarkuoto parmezano sūrio ir sumaišyti su bazilikais.

 

4 žmonėms

100 g apie 70 kcal

Paruošimo laikas: apie 4 val. 20 min

Spausdinti