Ar kada nors gaminote su kokosų pienu? Dar ne? Pabandykite ir nenusivilsite! Kokosai Lietuvoje neauga, bet jų beveik visada galima rasti prekybos centruose. Kokosų pienas turi daug vertingų medžiagų, bet reikėtų pažymėti, kad jis yra ir gana kaloringas. Kokosuose ir jų piene yra skaidulų, B grupės, E ir C vitaminų, mikroelementų (magnio, fosforo, kalio), būtinų mūsų organizmui aminorūgščių ir antioksidantų.

 

kokosai

Vištiena su kokosų pienu

 
  • 500 g vištienos filė
  • 240 ml kokosų pieno
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 – 2 cm imbiero šaknies
  • Aitrioji paprika
  • 0,5 šaukštelio maltos ciberžolės
  • 2 lauro lapai
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Vištienos filė supjaustyti. Smulkiai supjaustyti svogūną ir sutrinti elektriniu trintuvu kartu su česnaku, druska, ciberžole, šviežiu imbieru ir aitriąja paprika. Mišinį pakepinti iki, kol atsiras stiprus aromatas ir sudėti mėsą. Pakepti vištieną su prieskoniais 5 min., įdėti lauro lapų ir kepti, kol mėsa bus paruošta. Jeigu reikia, įpilti vandens. Kai mėsa bus iškepusi, supilti kokosų pieną. Kai jis užvirs, nukelti nuo ugnies, uždengti ir palikti pastovėti porą minučių. Galima patiekti su ryžiais.

 

2 – 3 porcijų

100 g apie 120 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Menkė su daržovėmis, kepta kokosų grietinėlėje

 
  • 500 g menkės
  • Brokolinių kopūstas
  • 200 g žiedinių kopūstų
  • 2 porai
  • 250 g kokosų grietinėlės
  • 20 g žalumynų (krapų, petražolių)
  • 3 šaukštai duonos džiūvėsėlių
  • Citrina
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Citrina nulupti ir išspausti sultis. Menkę pasūdyti ir pabarstyti pipirais, apšlakstyti citrinų sultimis ir sudėti į kepimo indą. Supjaustyti baltąją porų dalį. Supjaustyti žiedinius ir brokolinius kopūstus. Susmulkinti krapus arba petražoles. Į puodą supilti kokosų grietinėlę, sudėti porus, kopūstus, žalumynus, paskaninti druska ir pipirais. Pavirti 2 – 3 min. Nukelti nuo ugnies ir supilti į kepimo formą su žuvimi. Tarkuotą citrinos žievelę sumaišyti su džiūvėsėliais ir pabarstyti žuvį. Kepti orkaitėje apie 25 – 30 min. Galima patiekti su ryžiais.

 

2 – 3 porcijų

100 g apie 189 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

 

Kokosinė suflė

 
  • 200 g kokosų pieno
  • 3 kiaušiniai
  • Šaukštas kvietinių miltų
  • Šaukštas kukurūzų krakmolo
  • Citrina
  • 70 g sviesto (+ šiek tiek formai patepti)
  • 50 g miltelinio cukraus (+ šiek tiek puošti)
  • Cukraus pagal skonį
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Dvi keramikines formeles patepti sviestu ir pabarstyti cukrumi. Nutarkuoti citrinos žievelę. Supilti kokosų pieną į puodą, įdėti miltų, krakmolo, citrinos žievelę ir sviestą. Kaitinti ant mažos ugnies, kol mišinys pradės tirštėti (apie 3 – 5 min.). Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Trynius užpilti kokosų pienu ir energingai išplakti. Atskirai išplakti kiaušinių baltymus su milteliniu cukrumi iki putų konsistencijos. Baltymus atsargiai įmaišyti į trynių ir kokosų pieno masę. Supilti į formeles ir kepti orkaitėje. Po 5 – 8 min. suflė turėtų pakilti ir tapti auksinio atspalvio. Pabarstyti milteliniu cukrumi ir iš karto patiekti.

 

2 porcijų

100 g apie 274 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

Spausdinti