Rugsėjo 1-oji visoje Lietuvoje – naujų mokslo metų šventė. O kokia šventė be ypatingų patiekalų? Kai kurie žmonės turi tradiciją kiekvienais metais gaminti tą patį, tačiau net ir jie kartais gali norėti naujovių. Štai 3 receptai, kurie patiks ir vaikams, ir suaugusiems. Tiks tiek rugsėjo 1-osios, tiek kitoms šventėms.

 

Suflė su sūriu

 

receptai

  • 400 g sūrio
  • 6 kiaušiniai
  • 2 šaukštai miltų
  • 2 šaukštai bulvių krakmolo
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 4 šaukšteliai maltų džiūvėsėlių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Formeles patepti aliejumi ir pabarstyti džiūvėsėliais. Sūrį stambiai sutarkuoti. Atskirti kiaušinių baltymus nuo trynių. Trynius išplakti su miltais, krakmolu bei kepimo milteliais. Baltymus išplakti iki putų ir atsargiai sumaišyti su plaktais tryniais, sudėti sūrį. Paskaninti druska ir pipirais. Suflė supilti į formeles ir kepti apie 15 – 20 minučių, kol įgaus gražų auksinį atspalvį.

 

6 žmonėms

100 g apie 161 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Rizotas su jūros gėrybėmis

 

  • 100 g ryžių
  • 250 g įvairių jūros gėrybių (midijų, aštuontojų gabalėlių, krevečių ir pan.)
  • 720 ml žuvies sultinio
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Svogūnas
  • 2 pomidorai
  • 15 g parmezano
  • 2 šaukštai smulkintų bazilikų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Jūros gėrybes virti vandenyje, kol suminkštės. Svogūnus smulkiai supjaustyti ir pakepinti svieste, kol suminkštės. Sumaišyti su ryžiais ir virti ant vidutinės ugnies apie 3 minutes. Pamažu maišant supilti sultinį. 2 minutes iki virimo pabaigos sumaišyti su jūrų gėrybėmis, sudėti pjaustytus pomidorus. Nukelti nuo ugnies ir palikti porą minučių. Po to sumaišyti su druska, pipirais. Pabarstyti bazilikais ir sūriu.

 

6 žmonėms

100 g apie 174 kcal

Paruošimo laikas: apie 1 val.

 

Varškės pyragas su abrikosais

 

  • 6 abrikosai
  • 60 g miltų
  • 2 šaukštai cukraus
  • 100 g sviesto
  • Kiaušinis

Įdarui:

  • 2 kiaušiniai
  • 300 g varškės
  • 100 g sviesto
  • 100 g medaus
  • Šaukštas krakmolo
  • Šaukštelis vanilinio cukraus

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 200 – 220°. Sumaišyti miltus su cukrumi. Atšaldytą sviestą supjaustyti ir sutrinti su miltais, kad gautųsi trupiniai. Įmušti kiaušinį ir išminkyti tešlą. Abrikosus supjaustyti ir pašalinti kauliukus. Varškę pertrinti per sietelį. Lengvai išplakti kiaušinius su medumi ir vaniliniu cukrumi. Varškę sumaišyti su minkštu sviestu. Palaipsniui supilti medų su kiaušiniais ir krakmolu. Viską gerai išmaišyti. Tešlą iškočioti į 5 – 6 mm sluoksnį. Tešla iškloti riebalais pateptą kepimo formą. Viduryje tolygiai paskleisti varškės įdarą. Ant viršaus sudėti abrikosų puseles. Kepti apie 25 minutes.

 

10 žmonėms

100 g apie 220 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

Spausdinti