Sekmadienį, lapkričio 27 dieną, prasidėjo ir keturias savaites iki šv. Kalėdų truks, Advento laikotarpis. Tai susikaupimo, susilaikymo, draudimų ir vėlių metas. Laikydamiesi tradicijų šiomis dienomis mūsų protėviai sumažindavo maisto suvartojimą ir atsisakydavo mėsiškų patiekalų. Šiandien Advento pasninkas nebėra toks griežtas. Tačiau vis tiek jo laikytis rekomenduojama, jei ne dėl dvasinio apsivalymo, tai dėl geresnės sveikatos.

 

Salotos su apelsinais ir burokėliais

 

salotos

  • 2 – 3 burokėliai
  • Apelsinas
  • 100 g gražgarsčių
  • 50 g graikinių riešutų
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Burokėlius išvirti arba iškepti. Nuskusti ir plonai supjaustyti. Gražgarstes mirkyti pusvalandį šaltame vandenyje, kad dingtų kartumas. Apelsinus nulupti, išimti sėklas ir padalyti skiltelėmis. Graikinius riešutus sukapoti. Į indo apačią sudėti gražgarstes, ant viršaus – burokėlius, apelsinus, graikinius riešutus. Viską apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Paskaninti druska ir pipirais.

 

2 porcijos

100 g apie 150 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Grybų maltinukai

 

  • 300 g grybų
  • Bulvė
  • Svogūnas
  • Šaukštas manų kruopų
  • 2 šaukštai maltų džiūvėsėlių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Bulves išvirti su lupenomis. Grybus ir svogūnus supjaustyti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti svogūną, kol suminkštės. Sudėti grybus ir virti, kol skystis išgaruos ir grybai bus išvirę. Bulves nulupti ir sutrinti kartu su grybais bei svogūnais. Sumaišyti su manų kruopomis, druska ir pipirais. Apvolioti džiūvėsėliuose ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekti karštus.

 

4 porcijos

100 g apie 210 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Ryžių ir ananasų desertas

 

  • Ananasas
  • 190 g ryžių
  • 150 g razinų
  • 240 ml ananasų sulčių
  • Mėtų puošti

 

Gaminimas

 

Ryžius apvirti. Į gilią keptuvę supilti ananasų sultis, sudėti ryžius ir sumaišyti su razinomis. Uždengti ir troškinti ant mažos ugnies 15 minučių, kol ryžiai išbrinks nuo ananasų sulčių. Išskobti ananaso minkštimą, stengiantis nepažeisti žievės. Ananaso minkštimą supjaustyti smulkiais kubeliais. Sumaišyti su ryžiais. Į išskobtą ananasą prikišti ryžių su razinomis ir ananasų gabaliukais.

 

4 porcijos

100 g apie 267 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti