Sveikatai naudingos ne tik burokėlių šaknys, bet ir jų lapai. Įdomu, kad lapiniai burokėliai labai dažnai naudojami Viduržemio jūros regiono virtuvėje. Lapiniai burokėliai – tai viena sveikiausių daržovių, turinčių vitaminų K, A, C, magnio, kalio, geležies ir dietinių skaidulų. Juose mažai kalorijų ir riebalų. Tačiau juose yra oksalo rūgšties, todėl lapinių burokėlių rekomenduojama valgyti saikingai ir ne kasdien.

 

burokeliai

Ypatinga lapinių burokėlių sriuba

 

 

  • 300 g lapinių burokėlių
  • 300 g pievagrybių
  • 400 g duonos
  • Svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • 2 l vištienos sultinio
  • 120 ml raudonojo vyno
  • 120 g parmezano
  • Šaukštelis sviesto
  • Šaukštas medaus
  • Alyvuogių aliejaus pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, čiobrelių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Duoną supjaustyti kubeliais, lapinius burokėlius nuplauti, svogūną, česnaką, pievagrybius supjaustyti, paruošti sultinį, supjaustyti čiobrelius ir sutarkuoti sūrį. Orkaitę įkaitinti iki 190°. Duonos kubelius apšlakstyti aliejumi ir pabarstyti druska. Sudėti ant kepimo popieriaus ir kepti 20 – 30 minučių, kol kubeliai gražiai apskrus. Į keptuvę įpilti aliejaus su sviestu ir pakepinti svogūnus. Kai šiek tiek parus, sudėti česnakus ir pakepinti dar minutę. Sausoje keptuvėje pakepinti pievagrybius, kad išgaruotų vanduo, bet jie neapskrustų. Nupjauti centrinius stiebus nuo lapinių burokėlių ir supjaustyti lapus. Pusę kepintų svogūnų su česnakais pakepinti su puse lapinių burokėlių ir pievagrybių. Paskaninti pipirais, druska ir čiobreliais. Sudėti skrudintos duonos kubelių sluoksnį, likusius svogūnus, lapinius burokėlius, grybus ir duonos kubelių sluoksnį. Medų sumaišyti su vynu, kol medus ištirps. Užpilti duonos ir daržovių mišinį ir supilti sultinį. Pabarstyti tarkuotu sūriu. Puodą sandariai uždengti folija, pradurti 4 – 5 skylutes ir troškinti sriubą orkaitėje, įkaitintoje iki 180°, apie 1 val. ir 30 min. Patiekti karštą.

 

6 porcijų

100 ml apie 175 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Salotos su lapiniais burokėliais, slyvomis ir sūriu

 

  • 50 g lapinių burokėlių
  • 100 g slyvų
  • 200 g fetos
  • 50 g saldžiųjų kukurūzų
  • 50 g graikinių riešutų
  • Šaukštas medaus
  • Citrina
  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Slyvas nuplauti, išimti kauliukus ir supjaustyti. Fetą sutrupinti. Graikinius riešutus susmulkinti elektriniu trintuvu ir sumaišyti su alyvuogių aliejumi, medumi ir citrinų sultimis. Paskaninti druska, pipirais. Salotų indų apačioje sudėti burokėlių lapus, užberti fetos, sudėti slyvas, aplieti padažu ir patiekti.

 

4 porcijų

100 g apie 155 kcal

Paruošimo laikas: apie 10 min

 

Provansietiškas omletas su lapiniais burokėliais

 

  • 250 g lapinių burokėlių
  • 5 kiaušiniai
  • Svogūnas
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Provanso žolelių mišinio pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Petražolių puošti

 

Gaminimas

 

Pakepinti lapinius burokėlius su Provanso žolelių mišiniu, kol šiek tiek apvys. Po to nusausinti ir nuplauti po šaltu vandeniu. Svogūną supjaustyti ir pakepinti. Sudėti lapinius burokėlius ir pakepinti. Kiaušinius paskaninti druska, pipirais ir žolelėmis. Gerai išplakti ir aplieti svogūnų ir lapinių burokėlių masę keptuvėje. Kepti omletą iš abiejų pusių. Papuošti šviežiomis petražolėmis.

 

2 – 3 porcijų

100 ml apie 185 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

Spausdinti