Kalakutiena laikoma viena sveikiausių mėsos rūšių. Joje yra palyginus mažai riebalų, daug vitaminų (A ir E), geležies net daugiau nei jautienoje, kiaulienoje ir vištienoje. Kalakutiena saugo organizmą nuo senėjimo, suteikia energijos.

 

kalakutiena

Kalakutiena su smidrais

 

  • 700 g kalakutienos filė be odos
  • 240 ml 10 % grietinėlės
  • 400 g žalių smidrų
  • 30 g svogūnų laiškų
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus
  • 110 g miltų
  • 20 g krapų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Smidrus nulupti ir supjaustyti 2 cm gabalėliais. Kalakutieną supjaustyti kubeliais. Pabarstyti druska ir pipirais ir pakepinti įkaitintame aliejuje 7 min. Tada užberti miltų ir pakepinti 1 – 2 min. Supilti grietinėlę ir užvirinti. Sudėti smidrus ir troškinti po dangčiu ant mažos ugnies apie 20 min. Likus 5 min. iki, kol troškinys bus paruoštas, sumaišyti su smulkintais svogūnais ir krapais.

 

4 porcijos

100 g apie 212 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

 

Kalakutiena su daržovėmis ir baltu padažu

 

  • Didelė kalakutienos krūtinėlė
  • 150 g supjaustytos rūkytos šoninės
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šakelės kiečių
  • 2 šaukšteliai smulkintų petražolių
  • 3 askalotiniai česnakai
  • 300 ml baltojo vyno
  • Šalto vandens
  • 25 g sviesto
  • 2 šaukštai miltų
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 3 šaukštai grietinėlės
  • Pusės citrinos sultys
  • 250 g brokolių, morkų ir žaliųjų žirnelių mišinio
  • Jūros druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Šiek tiek apkepinti kalakutieną su rūkyta šonine ant vidutinės ugnies apie 3 min. Sudėti smulkintas česnakų skilteles ir askalotinius česnakus ir pakepinti 2 min. Sudėti smulkintus žalumynus. Supilti vyną ir šalto vandens tiek, kad viską gerai apsemtų. Kai užvirsti, įdėti druskos, pipirų, ir toliau virti ant mažos ugnies, uždengus dangčiu, apie 30 min. Kai kalakutiena bus beveik iškepusi, kitoje keptuvėje ištirpinti sviestą, sudėti miltų ir sumaišyti su kalakutienos ir toliau kepti, kol kalakutiena bus paruošta. Kiaušinių trynius, grietinėlę, citrinų sultis išplakti su šiek tiek skysčio nuo mėsos, šiek tiek pakaitinti. Patiekti kalakutieną su padažu ir virtomis daržovėmis. Papuošti smulkintomis petražolėmis.

 

4 porcijos

100 g apie 148 kcal

Paruošimo laikas: apie 65 min

 

Kalakutiena tešloje

 

  • Kalakutienos krūtinėlė
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Tešlai:

  • 120 ml vandens
  • 120 g miltų
  • Šaukštelis augalinio aliejaus.
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Kalakutieną padruskinti ir papipirinti. Išsijoti miltus, padaryti juose duobutę, supilti vandenį, įdėti druskos, šaukštelį aliejaus ir išminkyti tešlą. Tešlą iškočioti 1 cm storio ir į ją įvynioti kalakutienos gabalėlius. Kepti orkaitėje apie 40 val.

 

4 porcijos

100 g apie 250 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti