Tikriausiai daugeliui šv. Kalėdų laikotarpis asocijuojasi su aguonomis ir jų patiekalais. Ypač su aguonų pienu ir aguoniniais pyragais. Tačiau tai ne vieninteliai patiekalai , kuriuos galima pagardinti švelnaus skonio aguonomis. Aguonas valgyti ne tik skanu, bet ir sveika. Teigiama, kad aguonos malšina kosulį, galvos skausmus, mažina kraujo spaudimą, skausmą, gerina miego kokybę.

 

Itališki virtinukai su aguonomis

 

aguonos

  • 500 g bulvių
  • 150 g miltų
  • Šaukštelis druskos
  • 2 obuoliai
  • 2 šaukšteliai aguonų
  • 20 g sviesto
  • 2 šaukštai cukraus
  • 0,25 šaukštelio malto cinamono
  • Šaukštelis miltelinio cukraus
 

Gaminimas

 

Bulves išvirti su lupenomis, nulupti ir sutrinti. Įdėti druskos, pamažu maišant supilti miltus. Išminkyti tešlą. Tešlą padalyti į 4 dalis ir iškočioti maždaug 2 cm storio ir pločio juosteles. Kiekvieną virtinuką paspausti šakute, kad susidarytų raštas. Sausoje keptuvėje apkepti virtinukus. Obuolius supjaustyti, išimti sėklas. Keptuvėje išlydyti sviestą, sudėti obuolius ir kepti, kol įgaus rusvą atspalvį. Sudėti aguonas, cukrų ir cinamoną bei toliau troškinti 2 – 3 minutes. Keptus virtinukus sumaišyti su obuolių ir aguonų padažu. Viršų pabarstyti milteliniu cukrumi.

 

3 porcijų

100 g apie 150 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

 

Karališkas tortas

 
  • 3 kiaušiniai
  • 300 g cukraus
  • 180 g miltų
  • 350 g grietinės
  • 1,5 šaukšto krakmolo
  • 1,5 šaukšto sodos
  • 250 g graikinių riešutų
  • 65 g aguonų
  • 95 g džiovintų abrikosų
  • 390 g sutirštinto pieno
  • 100 g sviesto
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Miltus, cukrų, grietinę, sodą, krakmolą padalyti į 3 dalis. Vieną dalį cukraus išplakti su kiaušiniu. Įdėti vieną dalį krakmolo, grietinės, miltų, sodos, graikinių riešutų. Kepimo formą ištepti aliejumi ir supilti riešutinę tešlą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180°, apie 20 minučių. Aguonas nuplauti šiltu vandeniu, perlieti verdančiu ir iš karto nupilti vandenį. Po to dar kartą perlieti verdančiu vandeniu ir palikti pastovėti 1 minutę. Išplakti kiaušinį su antra cukraus dalimi ir sudėti tuos pačius ingredientus, išskyrus aguonas ir riešutus. Kepti tokioje pačioje temperatūroje apie 20 minučių. Likusį kiaušinį išplakti su cukraus likučiais, sudėti likusius ingredientus bei susmulkintus džiovintus abrikosus. Supilti į kepimo formą ir kepti tokioje pačioje temperatūroje. Kol tortas vėstas, paruošti kremą. Sutirštintą pieną išplakti su sviestu. Pertepti kremu visus tris sluoksnius ir ant kremo sudėti graikinius riešutus, aguonas bei džiovintus abrikosus. Viršų papuošti likusiais graikiniais riešutais.

 

8 – 10 porcijų

100 g apie 420 kcal

Paruošimo laikas: apie 3 val.

 

Salotos su pomidorais ir aguonomis

 
  • 3 – 4 pomidorai
  • 65 g aguonų
  • 3 svogūnų laiškų
  • 1 rūkyta vištienos krūtinėlė
  • 75 g sūrių krekerių arba džiūvėsėlių
  • 2 – 3 šaukštai obuolių sidro acto
  • Majonezo pagal skonį
 

Gaminimas

 

Pomidorus, svogūnų laiškus, vištieną supjaustyti ir sumaišyti su mirkytomis aguonomis, džiūvėsėliais arba krekeriais, majonezu bei actu.

 

2 porcijų

100 g apie 150 kcal

Paruošimo laikas: apie 10 min

Spausdinti