Apie glitimą pastaruoju metu kalbama daug. Jis gali būti labai pavojingas, sergant celiakija. Tačiau kai kurie pataria glitimo suvartojimą riboti ir dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, norint numesti svorio, turėti gražesnę odą. Norint geriau jaustis, svarbu maisto įvairovė, todėl idėja kartais atsisakyti glitimo turtingų kviečių gaminių ir rinktis kitokius produktus yra tikrai nebloga! Geriausia, kad net atsisakius glitimo, galima maitintis skaniai ir sveikai!

 

glitimas

Vanilinis sūrio pyragas be glitimo

 

  • 75 g migdolų
  • 110 g avižinių sausainių be glitimo
  • 100 g džiovintų datulių be kauliukų
  • 3 šaukštai sviesto, tirpinto
  • 2 šaukštai cukraus
  • Jūros druskos pagal skonį
  • Saulėgrąžų aliejaus kepti

Įdarui:

  • 800 g lieso grietinėlės sūrio
  • 160 g cukraus
  • 200 g grietinės
  • 3 šaukštai vanilės ekstrakto
  • 4 kiaušiniai
  • Šviežių uogų puošti

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 170°. Kepimo formą ištepti aliejumi. Migdolus, avižinius sausainius, datules, tirpintą sviestą, cukrų ir druską susmulkinti maisto smulkintuvu. Masę suberti į kepimo formą ir suslėgti. Grietinėlės sūrį, cukrų, grietinę ir vanilės ekstraktą išplakti. Po vieną, plakant, įmušti kiaušinius. Tolygiai užpilti ant pagrindo. Kepti orkaitėje apie 1 val., kol viršus šiek tiek paruduos, bet viduryje dar nebus labai sukietėjęs. Kai atvės, atšaldyti šaldytuve 1 val. Sūrio pyragą galima papuošti mėgstamomis uogomis.

 

8 – 10 porcijos

100 g apie 254 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val. 30 min

 

Žuvies troškinys su žaliąja kario pasta

 

  • 400 g baltos žuvies
  • Cukinija
  • 30 g kalendrų
  • 2 žaliųjų citrinų
  • 215 g žaliųjų žirnelių
  • 2 šaukštai žaliosios kario pastos
  • Šaukštas žemės riešutų sviesto
  • 400 ml kokosų pieno
  • 1 – 2 šaukštai žuvies padažo
  • Šaukštas saulėgrąžų aliejaus
  • „Basmati“ ryžių pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šviežių bazilikų lapelių puošti

 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti supjaustytą cukiniją 5 min. Įdėti kario pastos, smulkintų kalendrų, žaliosios citrinų žievelių ir patroškinti 1 – 2 min. Nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su riešutų sviestu ir kokosų pienu. Vėl užkelti ant ugnies ir, kai užvirs, išjungti ir sumaišyti su žirneliais. Sudėti žuvies gabalėlius. Kepti ant mažos ugnies 6 – 8 min., kol žuvis bus visiškai paruošta. Paskaninti žuvies padažu, pusės žaliosios citrinos sultimis ir juodaisiais pipirais. Patiekti su virtais ryžiais, žaliųjų citrinų puselėmis ir šviežiais žalumynais.

 

4 porcijos

100 g apie 121 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Kepti burokėliai su morkomis ir porais

 

  • 5 – 6 burokėliai
  • 2 – 3 morkos
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 3 nedideli porai
  • 100 g daržovių sultinio
  • Šviežių mėtų lapelių pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 200°. Stambiai supjaustytus burokėlius, morkas sudėti į kepimo indą. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir gausiai pabarstyti prieskoniais. Kepti orkaitėje 20 min., kol atsiras graži spalva. Ištraukti iš orkaitės ir sumaišyti su pjaustytais porais, mėtomis ir daržovių sultiniu. Viską uždengti folija (atsargiai! Mūvėkite pirštines, nes kepimo indas gali būti karštas) ir vėl kepti orkaitėje 20 min., kol daržovės suminkštės ir sultinio sumažės. Patiekti su likusiomis mėtomis.

 

6 porcijos

100 g apie 78 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

Spausdinti