Užgavėnės – linksma ir triukšminga šventė, kurios paskirtis – išvyti žiemą ir prisišaukti pavasarį. Šią dieną senovės lietuviai valgydavo dažnai, net iki 9 kartų per dieną ir sočiai. Seni žmonės sakydavo: jei per Užgavėnes gerai pavalgysi, per visus metus būsi sotus, riebus ir stiprus. Užgavėnės vargiai įsivaizduojamos be blynų ir spurgų…

 

Spurgytės

 
  • 250 g miltų
  • 50 g cukraus
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Druskos, muškato pagal skonį
  • 60 ml augalinio aliejaus
  • 185 ml pieno
  • Kiaušinis
  • Šaukštelis vanilės
  • Aliejaus kepimui

Gaminimas

 

Miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską ir muškatą sumaišyti. Supilti aliejų, pieną, įmušti kiaušinį ir gerai išplakti. Po šaukštą tešlos dėti į įkaitintą aliejų ir kepti, kol spurgytės gražiai apskrus iš abiejų pusių. Paskui jas nusausinti ant popierinio rankšluosčio. Dar karštas spurgytes pabarstyti milteliniu cukrumi.

 

Bananiniai blyneliai

 
  • 150 g miltų
  • Šaukštas cukraus
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • Kiaušinis
  • 240 ml pieno
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus
  • 2 sunokę bananai

Gaminimas

 

Miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską sumaišyti. Kitame dubenyje sumaišyti plaktą kiaušinį, pieną, aliejų ir sutrintus bananus. Maišant berti miltus, kol tešla bus pakankamai tiršta. Ant vidutinės ugnies keptuvėje įkaitinti aliejų ir kepti blynus, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių.

 

Pikantiški blyneliai

 
  • 3 kiaušinių tryniai
  • 420 ml pasukų
  • Pusė šaukštelio maistinės sodos
  • 225 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Pusė šaukštelio druskos
  • Šaukštelis cukraus
  • 3 šaukštai ištirpinto sviesto
  • 2 šaukšteliai malto imbiero
  • Šaukštelis cinamono
  • Pusė šaukštelio muškato
  • Žiupsnelis maltų gvazdikėlių
  • 3 kiaušinių baltymai, išplakti iki putų
  • 2 šaukšteliai cukraus pudros
  • Šaukštelis šviežios citrinos žievelės

Gaminimas

 

Kiaušinių trynius išplakti. Sudėkite likusius ingredientus, išskyrus kiaušinių baltymus, ir išplakti. Atsargiai įmaišyti kiaušinių baltymus, išplaktus iki standžių putų. Po šaukštą tešlos dėti į įkaitintą aliejų ir kepti, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Iškepusius blynus nusausinti ir pabarstyti milteliniu cukrumi ir tarkuota citrinos žievele.

Spausdinti