Linų sėmenys – ne vienintelis augalinis omega 3 riebiųjų rūgščių šaltinis. Alternatyva jiems – ispaninio ar meksikinio šalavijo sėklos. Šiose smulkiose sėklytėse net daugiau riebiųjų rūgščių nei linų sėklose. Jų nereikia malti, kad organizmas galėtų pasisavinti visas naudingąsias maistines medžiagas. Be to, jų galiojimo laikas ilgesnis. Sėklas įtraukti į kasdienę mitybą rekomenduojama tiems, kurie nori turėti dailesnę figūrą ir skaistesnę odą.

 

Šalavijų sėklose gausu tirpių maisto skaidulų, kurios suteikia sotumo jausmą bei mažina cholesterolio lygį kraujyje ir riebalų įsisavinimą. Vietoj įprastų užkandžių galima porą šaukštų šalavijų sėklų užpilti 250 ml vandens, palaukti, kol išbrinks ir išgerti.

 

Kaip ir kalakutienoje, taip ir ispaninių (meksikinių) šalavijų sėklose yra aminorūgšties triptofano, kuris padeda, kai sunku užmigti. Triptofanas pakelia melotonino ir serotonino hormonų lygį kraujyje, kurie užtikrina gilų ir kokybišką miegą. Maždaug 60 gramų šalavijų sėklų yra du kartus daugiau triptofano nei vienoje kalakutienos porcijoje.

 

Ispaninių (meksikinių) šalavijų sėklos, praturtintos aminorūgštimis, mineralinėmis medžiagomis, vitaminais, omega 3 riebiosiomis rūgštimis ir skaidulomis, stiprina plaukus, suteikia jiems purumo ir žvilgesio.

 

Vietoj įprastų kosmetinių veido šveitiklių, galima naudoti smulkias šalavijų sėklas. Šiek tiek šalavijų sėklų sumaišyti su augaliniu aliejumi, masažuojamais judesiais ištepti veidą ir nuplauti po kelių minučių.

 

Ispaninių (meksikinių) šalavijų sėklomis galima pagardinti daugelį įprastai vartojamų produktų ir patiekalų (pavyzdžiui, jogurtą, salotas, košes, pudingą).