Ar teko girdėti apie baobabų vaisius? Gali būti, kad netolimoje ateityje jie taps įprasti, kaip ir kiti atvežtiniai vaisiai mūsų šalyje. Tuo labiau, kad juose yra puokštė naudingų medžiagų…

 

Jungtinėje Karalystėje pastaruoju metu labai išaugo šių Afrikos vaisių paklausa. Vaisiuose yra medžiagų, kurios suteikia energijos ir gerina odos būklę. Šiame vaisiuje yra tris kartus daugiau vitamino C nei apelsinuose. Baobabo vaisiuose gausu antioksidantų, skonis primena ananasą ir melioną.

 

Baobabų vaisiuose yra gyvybiškai svarbių mineralų: kalio, kalcio, tiamino ir vitamino B6. Kalcis, kurio yra šiuose Afrikos vaisiuose, gali būti puikus natūralus šio mineralo pakaitalas vegetarams ar netoleruojantiems laktozės. Baobabuose gausu kalio, kuris mažina kraujo spaudimą, kalcio, kuris palaiko stiprius kaulus ir labai tirpių skaidulų, gerinančio virškinimo trakto veiklą. Taip pat juose gausu polifenolių, kurie gali padėti išvengti aterosklerozės, kai kurių tipų vėžio ir II laipsnio diabeto. Baobabo vaisiuose yra tiek naudingų medžiagų, kad juos būtų galima pavadinti išskirtiniu maistu.

 

Baobabo medžiai auga 32 Afrikos valstybėse. Nuo senų laikų vietiniai baobabų vaisius vertino dėl naudos sveikatai, odai ir plaukams. Natūraliai ant šakų sudžiūvę baobabų vaisiai surenkami ir jų sėklos sutrinamos į miltelius. Šių miltelių galima dėti į įvairius kokteilius, sultis, pasaldinti jogurtą, dribsnius ir kt.