Ką daryti, jei netikėtai užsuko svečiai? Arba artėjant svarbiai sukakčiai ar šventei tiesiog neturite laiko gaminti šventinę vakarienę ir vakaro pradžiai norite paruošti skanius užkandžius? Žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas pataria, kad greitai ir skaniai paruošti galite ir sumuštinius – jie ne visuomet yra kasdienis patiekalas, viskas priklauso nuo to, kokias sudėtines dalis pasirinksite: įvairią duonelę, daržoves ir žoleles, o kad sumuštinis būtų dar skanesnis – galite jam paruošti užtepėles.

 

Ruslanas Bolgovas

 

Taigi, svečių pasitikimui šefas siūlo pagaminti lengvus užkandžius su užtepėlėmis. Joms pagaminti Ruslanas siūlo naudoti įvairius sūrius, kurie puikiai dera prie rūkytos mėsytės. Kad nebūtų itin riebu, jis siūlo rinktis karštai rūkytą vištieną: file ar šlaunelių mėsą.

 

„Prie rūkytų mėsos gaminių tinka visi sūriai, ypač tie, kurie yra švelnaus skonio. Todėl galite rinktis: „Philadelphia“, „Mascarpone“ (maskarponės) sūrį, prie rūkytos vištienos tiks švelnesnis sūris, nes ji pati yra gan stipraus ir išraiškingo skonio,“ – pasakoja Ruslanas Bolgovas.

 

Ruošiant užtepėles galima tiesiog sumalti turimą mėsytę, sumaištyti su „Philadelphia“ sūriu ir prieskoninėmis žolelėmis. Šefas pasakoja, kad jam labiausiai patinka karštai rūkyti skrandukai, kuriuos sumalęs sumaišio su sūriu, pabarsto prieskoninių žolelių, saulėje džiovintų pomidorų ir paruoštą masę tepa ant skrudintos duonytės.

 

„Jei jums patinka ryškesni skoniai, užtepėlės pagrindui galite naudoti majonezą, sumaišyti jį su Barbekiu padažu ir skrudintu svogūnu. Tokią masę taip pat galite užtepti ant skrudintos duonytės ir ant viršaus uždėti smulkiai supjaustytos rūkytos vištienos gabalėlius ir pomidorą,“ –  teigia šefas.

 

Tokioms užtepėlėms paruošti tinka ir mėlynasis pelėsinis sūris, bet kuris tepamas ar varškės sūris. Nepamirškite, kad prie šių užtepėlių puikiai tinka ir šviežios bei marinuotos daržovės, ant viršaus – rūkyta mėsytė. Tiesa, užtepėles galima pasiruošti šiek tiek iš anksto, kad jau ruošiantis svečių atvykimui beliktų sutepti sumuštinius. Jei laiko užtepėlei ruošti neturite, ją jums pakeis „Philadelphia“ sūris, kuriuo galite pagardinti sumuštinius iš skrudinto prancūziško batono ir karštai rūkytos vištienos.

 

 

Ruslano Bolgovo šventinių sumuštinių receptai:

 
  1. Sumuštiniai su rūkyta vištienos file ir vyšniniais pomidorais
 

Sumuštinis su rūkyta vištienos file ir vyšniniais pomidorais

Sumuštiniams paruošti reikės:
Prancūziško batono, supjaustyto 1-1,5 cm griežinėliais, 4 vnt.
Karštai rūkytos vištienos file, supjaustytos griežinėliais, 12 vnt.
Vyšninių pomidorų puselių, 12 vnt.
„Philadelphia“ sūrio, 125 g
Sultenės, 30 g
Penkių rūšių pipirų mišinio, žiupsnelio

Gaminame sumuštinius:


Prancūziško batono griežinėlius paskrudiname iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 3 min. Ant paskrudintų batono riekelių sliuoksniais sudedame karštai rūkytos vištienos file griežinėlius.  „Philadelphia“ sūrį sudedame į konditerinį maišelį ir pamažu išspaudžiame ant mėsos griežinėlių, ant jo sudedame pomidorų puseles, sultenės lapelius ir pabarstome pipirais.

 
  1. Sumuštiniai su rūkyta vištienos šlaunelių mėsa ir obuoliais
 

Sumuštinis su rūkyta vištienos šlaunelių mėsa ir obuoliais

Sumuštiniams paruošti reikės:
Prancūziško batono, supjaustyto 1-1,5 cm griežinėliais, 4 vnt.
Karštai rūkytos vištienos šlaunelių mėsos, 200 g
„Philadelphia“ sūrio, 125 g
Obuolio, 1 vnt.
Sultenės lapelių, 20 g
Penkių rūšių pipirų mišinio, žiupsnelio

Gaminame sumuštinius:


Prancūziško batono griežinėlius paskrudiname iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 3 min.  Ant paskrudintų batono riekelių sluoksniais sudedame griežinėliais supjaustytą karštai rūkytą šlaunelių mėsą. „Philadelphia“ sūrį sudedame į konditerinį maišelį ir pamažu išspaudžiame ant mėsos griežinėlių, ant sūrio sudedame šiaudeliais supjaustytą obuolį (žievelę galime palikti), papuošiame sultenės lapeliais ir pabarstome pipirais.

 
  1. Sumuštiniai su karštai rūkyta vištienos file, pomidorais ir svogūnų dribsniais
 

Sumuštinis su karštai rūkyta vištienos file, pomidorais ir svogūnų dribsniais

Sumuštiniams paruošti reikės:
Prancūziško batono, supjaustyto 1-1,5 cm griežinėliais, 4 vnt.
Karštai rūkytos vištienos file, 200 g
Vyšninių pomidorų, 6 vnt.
„Philadelphia“ sūrio, 125 g
Raudonųjų bazilikų lapelių, 20 g
Penkių rūšių pipirų mišinio, žiupsnelio
Svogūnų dribsnių, arbatinio šaukštelio 

                                                  

Gaminame sumuštinius:


Prancūziško batono griežinėlius paskrudiname iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 3 min.  Ant paskrudintų batono riekelių sliuoksniais sudedame griežinėliais supjaustytą karštai rūkytos vištienos file.  „Philadelphia“ sūrį sudedame į konditerinį maišelį ir pamažu išspaudžiame ant mėsos griežinėlių, sudedame pomidorų griežinėlius ir papuošiame bazilikų lapeliais, svogūnų dribsniais ir pabarstome pipirais.

 
  1. Sumuštiniai su karštai rūkyta vištienos file ir marinuotais agurkėliais
 

Sumuštinis su karštai rūkyta vištienos file ir marinuotais agurkėliais

Sumuštiniams paruošti reikės:


Prancūziško batono, supjaustyto 1-1,5 cm griežinėliais, 4 vnt.
Marinuoto agurko, 1 vnt.
Karštai rūkytos vištienos file, supjaustytos griežinėliais 12 vnt.
„Philadelphia“ sūrio su žolelėmis, 125 g
Konservuotų paprikų (lašo formos), 8 vnt.
Daiginto raudonojo baziliko lapelių, 8 vnt.
Skrudintų svogūnų dribsnių, 1 arbatinio šaukštelio

Gaminame sumuštinius:

 

Prancūziško batono griežinėlius paskrudiname iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 3 min.  Marinuotą agurką supjaustome įstrižai plonais griežinėliais ir uždedame ant paskrudintų batono riekelių, ant agurko uždedame karštai rūkytos vištienos griežinėlius. „Philadelphia“ sūrį sudedame į konditerinį maišelį ir pamažu išspaudžiame ant mėsos griežinėlių, uždedame lašo formos paprikas, pabarstome skrudintais svogūnais ir papuošiame baziliko lapeliais.

 

Nuotraukos Vytauto Skuodo