• Liepos 23 d. minima tarptautinė dešrainių diena. Labiausiai švenčiama Amerikoje, D. Britanijoje ir Austrijoje. Tą dieną organizuojamos dešrainių valgymo varžybos ir kitaip skatinama jų vartoti daugiau.
 

dešrainiai

  • Dešrainis gaminamas iš dešreles ir tokio paties ilgio bandelės. Į vidų galima dėti svogūnų, kopūstų, sūrio, pomidorų padažų, majonezų, garstyčių ir pan.
 
  • Dešrainiai nėra sveikas maistas, nes juose yra labai didelis kiekis druskos. Dešrainių dešrelės gaminamos iš įvairių mėsos atliekų.
 
  • Naujojoje Zelandijoje dešrainiai veriami ant pagaliuko (dešrelė ant pagaliuko, aplieta tešla ir apkepta).
 
  • Gineso rekordų knygoje registruotas brangiausi pasaulyje dešrainiai buvo maždaug 45 cm ilgio ir jam pagaminti buvo sunaudota apie 340 g jautienos. Dešrainiais buvo prekiaujami labdarai 2012 metais Sakramente, Kalifornijoje. Jie buvo pagardinti prabangiais priedais: briedžių pieno sūriu, rūkyta kiauliena su klevų sirupu, organiniais žalumynų daigais, grūdėtomis garstyčiomis ir spanguolėmis. Vienas dešrainis kainavo 45,49 JAV dolerių. Gautas pelnas buvo paaukotas vaikų ligoninėms.
 
  • Daugiausiai dešrainių pasaulyje per 10 minučių suvartojo amerikietis Joey Chestnutas – 68. Rekordo laimėtojas pradėjo rengti kasmetines varžybas Konio saloje nuo 2009 metų.
 
  • Ilgiausias pasaulyje dešrainis buvo 60 metrų ilgio ir jų pagamino Japonijos mėsos gaminių įmonė „Shizuoka“ 2006 metais.
 
  • Manoma, kad pirmieji dešrainiai pradėti gaminti XIX amžiuje Frankfurte ir buvo vadinami miesto garbei „frankfurter“. Tačiau šis faktas yra ginčytinas, nes populiarias dešreles, vadinamas „dachshund“ arba „mažas šuo“ XVII amžiuje pirmasis pradėjo gaminti Johannas Georghehneris mėsininkas iš Koburgo, Austrijoje. Kalbama, kad J. Georghehneris vėliau išvyko į Frankfrutą reklamuoti naujųjų dešrelių.
 
  • Pagal dar vieną teoriją „frankfurter“ dešrelės buvo pradėtos gaminti 1487 metais, penkerius metus prieš K. Kolumbui atrandant Ameriką. Vienos gyventojai jas praminė „wiener“ ir tai esą įrodo, kad jie pirmiausiais atsirado Austrijos sostinėje.
 
  • Angliškai dešrainiai vadinami „hotdog“. Yra įvairių teorijų, iš kur atsirado toks keistas jų pavadinimas, pažodžiui išvertus, reiškiantis „karštą šunį“. Manoma, kad pavadinimas atsirado XIX amžiaus viduryje, kai vienas dešrelių gamintojas buvo apkaltintas tuo, kad savo gaminiuose naudoja šunų mėsą. Vis dėlto realesnis paaiškinimas remiasi tuo, kad dailininkas Tadas Dorganas nupiešė karikatūrą, vaizduojančią „hot dachsund“ dešreles, parduodamas Niujorko beisbolo rungtynėse ir pavadino jas hotdogais, nes negalėjo taisyklingai ištarti tikrojo jų pavadinimo.
 
  • Manoma, kad statistinis amerikietis per metus suvalgo iki 60 dešrainių.
 
  • JAV kosmoso agentūra „NASA“ dešrainius įtraukė į būtiniausių daiktų sąrašą „Apollo“, „Skylab“ ir kitose misijose.
 
  • Dešreles rekomenduojama kepti ant grotelių ir vartymui naudoti mentelę arba žnyples. Su šakute pradūrus iš dešrelių išbėga sultys, todėl iškepusios jos tampa per daug sausos.
 
  • Dažniausiai dešrelės gaminamos iš kiaulienos arba jautienos. Sveikesnė alternatyva būtų dešrelės iš vištienos, kalakutienos arba vegetariškos dešrelės iš daržovių ar sojos.
 
  • Kasdien, kiekvieną sekundę JAV nuperkama 450 dešrainių.
 
  • Įprastą dešrainį galima suvalgyti maždaug 6,1 kąsniais.
 
  • Kanadoje, Toronte dešrainiai yra vienintelis maistas, kuriuo prekiauti gatvėje leidžia šalies įstatymais.