Ar žinojote, kad švelnaus skonio patisonai labai tinka su įvairiomis džiovintomis žolelėmis (bazilikais, rozmarinais), prieskoniais (cinamonu, muskatu)? O tai, kad šios iš Meksikos ir Gvatemalos regionų kilusios daržovės gali sumažinti žarnyno vėžio, aterosklerozės, aukšto kraujo spaudimo, padidėjusio cholesterolio, širdies priepuolio ir insulto riziką? Be to, jei valgysite daug patisonų, nereikės vartoti brangių maisto papildų – vitaminų A, C, folio rūgšties, magnio ir kalio, nemažai dietinių skaidulų. Štai 3 idėjos, ką gaminti iš patisonų.

 

Įdaryti patisonai

 

patisonai

  • 3 – 4 patisonai
  • 75 g kuskuso
  • Raudona paprika
  • Pusė svogūno
  • 0,5 ml daržovių sultinio
  • 2 šaukštai smulkintų petražolių
  • 15 g sūrio
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Nupjauti patisonų viršūnėles, išimti sėklas ir šiek tiek išskobti minkštimą. Patisono apačią šiek tiek nupjauti, kad geriau stovėtų. Patisonus aptepti alyvuogių aliejumi. sudėti į folija išklotą skardą ir kepti orkaitėje 15 minučių. Kuskusą paruošti pagal instrukcijas ant pakelio. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkintą svogūną, papriką ir patisonų minkštimą, kol daržovės suminkštės. Suberti kuskusą. Viską sumaišyti su tarkuotu sūriu bei petražolėmis. Patisonus išimti iš orkaitės, prikimšti įdaro, pabarstyti likusiu sūriu. Toliau kepti 15 minučių orkaitėje. Patiekti, kai šiek tiek atvės.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 187 kcal

Paruošimo laikas: apie 1 val.

 

Konservuoti patisonai

 
  • 8 mažų patisonų
  • 360 ml baltojo vyno acto
  • 360 ml vandens
  • Pusė svogūno
  • 4 laiškiniai svogūnai
  • 3 skiltelės česnako
  • Lauro lapas
  • 4 peletrūnų šakelės
  • Citrinos ketvirtis
  • Šaukštas druskos
  • Šaukštas cukraus
  • Šaukštas juodųjų pipirų
  • Šaukštelis baltųjų pipirų
  • Šaukštelis kalendrų sėklų
  • Šaukštelis garstyčių sėklų
  • 0,5 šaukštelio maltų, raudonų paprikų
 

Gaminimas

 

Actą, vandenį, pjaustytą svogūną, druską, cukrų, juoduosius ir baltuosius pipirus, kalendrų ir garstyčių sėklas, maltas, raudonas paprikas, smulkintus česnakus ir lauro lapą sumaišyti ir virti, kol ištirps cukrus. Pusę patisonų sudėti į steriliai išvalytus stiklainius, įdėti peletrūnų, smulkintų svogūnų laiškų ir citrinos ketvirtį. Sudėti likusius patisonus ir užpilti karštu acto mišiniu. Stiklainius sandariai uždaryti. Prieš vartojimą laikyti šaldytuve 2 dienas.

 

8 žmonėms

100 g apie 16 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Aštrus patisonų apkepas

 
  • 2 – 4 patisonai
  • Svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • 2 – 3 Chalapos paprikos
  • 175 g grietinės
  • 45 g džiūvėsėlių
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Šaukštelis maltų kuminų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Nupjauti patisonų viršūnėles, išimti sėklas ir minkštimą supjaustyti. Pabarstyti druska ir palikti pusvalandį pastovėti. Po to nuplauti po šaltu, tekančiu vandeniu ir nusausinti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkintus svogūnus ir česnakus, kol suminkštės ir taps permatomi. Padidinti ugnį ir sudėti patisonus bei pjaustytas Chalapos paprikas, kepti, kol išgaruos didžioji dalis skysčių. Paskaninti druska ir pipirais, įdėti kuminų sėklų, grietinės ir palaukti, kol pradės burbuliuoti. Po to sudėti į riebalais išteptą kepimo formą ir kepti orkaitėje, kol gražiai parus – apie 45 minutes.

 

6 žmonėms

100 g apie 214 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val.

Spausdinti