Miškuose ir pievose auga galybė grybų, kurie ne tik maistingi ir skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai. Liaudies medicinoje grybai dažnai naudojami kaip gydomoji priemonė. Kuo naudingi sveikatai kai kurie Lietuvoje augantys grybai?

  • Baravykai laikomi pačiais vertingiausiais grybais Lietuvoje. Juose gausu aminorūgščių, vitamino B3, kalio, seleno ir baltymų. Baravykai kaloringesni už žuvį ir mėsą. Miško grybai naudojami liaudies medicinoje nušalimams, žaizdoms gydyti.
  • Raudonviršių supainioti su kitais grybais praktiškai neįmanoma. Tai labai vertingi, palyginus su kitais labai nekaloringi grybai. Liaudies medicinoje teigiama, kad raudonviršiai valo kraują, gerina kraujotaką.
  • Pievagrybiai mažina cukraus kiekį kraujyje, gerina regėjimą. Lietuvoje auga 19 rūšių pievagrybių. Juose daug naudingų baltymų, įvairių cukrų, mineralinių druskų, fosforo rūgšties, kalio ir aromatinių medžiagų.
  • Kreivabudės – mėsingi, malonaus skonio grybai mėgstami Prancūzijos, Viduržemio jūros regiono ir Azijos virtuvėse. Grybas su vėduokliška, pusiau apvalia kepurėle auga ant negyvų, trūnijančių medžių. Mokslininkai mano, kad šiuose grybuose gali būti tokių medžiagų, kurios gali padėti, sergant ŽIV.
  • Kelmučiai auga ant gyvų ir negyvų medžių, dažniausiai didelėmis grupėmis. Grybai malonaus kvapo ir rūgštoko skonio. Kelmučiuose yra antibiotiko agrocibino, todėl jie naudingi skydliaukei.
  • Ūmėdės ramina nervus, malšina skausmą. Vertingesnės ūmėdės su raudona kepurėle.
  • Voveraitės – grybai, savo forma primenantys mažą trimitą. Juose esančios medžiagos naikina bakterijas, mikrobus, grybelius. Voveraitėse yra daug vitaminų C, D ir kalio.
  • Spygliuočių miškuose auga kazlėkai, grybai, kurių kepurėlės retai būna sausos. Šie grybai malšina skausmą, gydo migreną ir podagrą.