Kai gegužis mus lepina vasariškais orais, kone kiekvienas savaitgalis pakvimpa gardžia, ant laužo kepama mėsyte. Tačiau, kad mėsa būtų ne tik skani, bet ir sveika, reikia nepamiršti kelių svarbių jos ruošimo taisyklių. Kalbiname sveikos mitybos specialistę, VšĮ „Sveikatai palankus” direktorę  ir mamą Ramintą Bogušienę.  

 

meat-1440105_640

 

Kodėl žmonės labiausiai mėgsta keptą mėsą? Kodėl ji mums tokia skani?

   

Kepimo metu atsiskleidžia produkto skonis ir kvapas, spalva tampa patraukli, todėl keptas maistas mums atrodo skanesnis.

 

Prasidėjo grilio kepsnių sezonas. Kaip kepti mėsą, kad ji būtų ne tik skani, bet ir sveika?

 

Pirmiausia reikia pasirinkti kokybišką mėsą, tinkamai ją paruošti. Dabar orai labai šilti, nebe pavasariški. Todėl nepamirškime stovyklaujant mėsą laikyti vėsiai. Jei nėra šaldytuvo, reikia naudoti šaltkrepšius. Žalią mėsą iškepti tą pačią dieną, kad ji nesugestų.

 

Antra, mėsos paruošimas taip pat svarbus. Pirkdami jau paruoštą, marinuotą mėsą, patikrinkite etiketes, ar marinate nėra sveikatai kenksmingų maisto priedų (konservantų, skonio ir kvapo stipriklių, dažiklių ir t.t.), rinkitės, kur daugiausia mėsos ir liesesnės jos dalys, trumpiausias sudedamųjų dalių sąrašas, nėra krakmolo, rafinuotų aliejų, druskos iki 1 g/100 g, be pridėtinio cukraus. Jei ruošiate patys, nepersūdykite, geriau naudokite daugiau šviežių ir džiovintų prieskoninių žolelių – čiobrelių, rozmarinų, raudonėlių, kurie ne tik suteikia mėsai puikų aromatą, bet ir apsaugo nuo kancerogeninių medžiagų susidarymo.

 

Trečia, labai svarbu, kad kepdami mėsą jos neperkaitintume, nesudegintume, kad išsaugotume jos maistinę vertę ir sultingumą. Kepant ant griliaus, svarbu nekepti mėsos ant tiesioginės ugnies, tik ant žarijų. Neatsitraukti nuo kepamos mėsos, o nuo varvančių riebalų įsiplieskus ugniai, ją užlieti vandeniu. Mėsai apdegus, matoma tamsiai rudos ar net apanglėjusios dalelės ir prisismelkus dūmų  susidaro kancerogeninės medžiagos. Valgydami juos, praryjame kancerogenines medžiagas – heterociklinius aminus ir policiklinius aromatinius angliavandenilius, kurie apsunkina virškinimą, sukelia sunkumą skrandyje, nuovargio jausmą pavalgius. Reguliariai maitinantis tokiu maistu, organizmas pamažu apsinuodija ir pradeda sirgti.

 

Pabandykite ant griliaus mėsą kepti folijoje. Taip apsaugosite mėsą nuo kaitrios ugnies, ji bus tokia pati kvapni, bet ypač sultinga, nes neišgaruos jos natūralios sultys. Folijoje rekomenduočiau kepti liesesnę mėsą – vištienos ar kalakutienos krūtinėlę, kiaulienos išpjovą. Tačiau riebesnę mėsą geriau kepkite be folijos, kad nulašėtų riebalai.

 

Tačiau pats sveikiausias, tausojantis, mėsos apdorojimo būdas – troškinimas. Pavyzdžiui, ketaus puodą Pyrex Slowcook puikiai galima naudoti ir ant laužo, maisto troškinimui – taigi puodas tinkamas ne tik šaltuoju sezonu, bet ir barbekiu sezono metu.

 

Maisto ruošimui grilyje dar galima paminėti ir kedrines lenteles, kurios skirtos kepimui griliuje, orkaitėje arba konvekcinėje krosnelėje. Geriausiai tinka žuvies patiekalų gaminimui, tačiau puikiai tinka raudonos mėsos, kiaulienos, vištienos ir daržovių kepimui.

 

Kanados kedro kepimo lentelės naudojimas prieš kepimą rekomenduojame išmirkyti šiltame vandenyje (ne mažiau 1 val.). Gaminamas patiekalas dedamas ant vandenyje išmirkytos lentelės ir dedamas ant griliaus, pašaunamas į orkaitę ar konvekcinę krosnelę. Kepimo lentelei kaistant, išsiskiria kedre esantys natūralūs eteriniai aliejai. Eterinio aliejaus natūralūs skoniai ir aromatai susigeria į gaminamą maistą. Tokiu būdu gaminamas maistas įgauną natūralų kedro aromatą ir skonį. Priklausomai nuo sudegimo laipsnio vieną lentelę galima panaudoti iki 3 kartų.

 

Raminta Bogusiene

 

Dabar madinga prie mėsos ant griliaus kepti daržoves. Kaip griliui paruošti daržoves, kaip sveikiausia jas kepti?

 

Labai svarbu, kad su mėsa valgytume daržovių. Ir jų turėtų būti daugiau nei mėsos! Jei ant griliaus kepsite daržoves, labai svarbu, kaip ir mėsos, jų nesudeginti. Nes iš tokių daržovių bus ne nauda, o tik žala. Dabar gamta mums gausiai dovanoja įvairias salotas, špinatus, ridikėlius, svogūnų laiškus. Valgykime sezonines daržoves, gardinkime jas šaltai spaustu, nerafinuotu aliejumi, citrinų sultimis, prieskoninėmis žolelėmis. Jei vis gi norime paįvairinti daržovių asortimentą, kepkime jas folijoje, troškinkime ketaus puode. Taip nesudeginsime, išsaugosime vertingas medžiagas.

 

Ir nepamirškime, kad valgymas yra malonumas, todėl reikia neskubėti, gerai sukramtyti maistą. Mokykime vaikus valgant sėdėti už stalo, nesiblaškyti, neryti kąsniais. Reikia prisiminti, kad virškinimas prasideda jau burnoje, todėl lėtai valgydami ir gerai sukramtydami maistą mes padedame savo organizmui jį lengviau suvirškinti ir pasisavinti.

 

sveikataipalankus

 

Pagrindinis ne pelno siekiančios organizacijos VšĮ „Sveikatai palankus“ tikslas – ugdyti visuomenės sveikatai palankios mitybos raštingumą, didinant jos sąmoningumą, kad vartotojai rinktųsi sveikatai palankius maisto produktus, inicijuoti, kad sveikatai palankus maistas atsirastų prekybos centruose, viešojo maitinimo sektoriuje, ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus ugdymo įstaigose. Studijoje “Sveikatai palankus” ir visoje Lietuvoje vykdomi seminarai, mokymai, konsultacijos mitybos ir sveikos gyvensenos klausimais. 

 

Parengė: Sveikatai palankaus maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, mitybos specialistė ir VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė, 864517472, raminta.bogusiene@sveikataipalankus.lt