Daugelis galvoja, kad makaronų patiekalai su dieta nesuderinami. Teigiama, kad angliavandeniai, patekę į kūną, yra paverčiami į cukrų, kuris kaupiasi kaip riebalai pilvo, sėdmenų ir kitose srityse. Tiesa yra ta, kad vien tik angliavandeniai neskatina svorio augimo, bet skatina papildomos kalorijos, gaunamos iš angliavandenių, riebalų ir baltymų. Angliavandeniai – tai ir vaisiai, ir daržovės, ir grūdai, kurie yra labai svarbi kasdienės mitybos dalis. Trumpai tariant, problema yra ne makaronai, o porcijų dydžiai. Šiandien žmonės valgo labai daug angliavandenių, riebalų ir baltymų, ypač angliavandenių. Makaronų porcija neturėtų viršyti 56 – 85 g.

 

Makaronai su špinatų ir petražolių pesto padažu ir graikiniais riešutais

 

"makaronai"

  • 300 g Fettuccine makaronų
  • 150 – 200 g špinatų
  • 100 g petražolių
  • 30 g graikinių riešutų
  • Skiltelė česnako
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • 20 g parmezano
  • 1 – 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Makaronus sudėti į pasūdytą verdantį vandenį ir virti tiek, kiek nurodyta ant pakelio. Elektriniu trintuvu sutrinti petražoles, graikinius riešutus, česnaką, citrinos sultis, sūrį ir 2 šaukštus vandens. Turi gautis gana tiršta masė. Įpilti aliejaus ir gerai išmaišyti. Paskaninti druska ir pipirais. Nupilti didžiąją dalį vandens, kuriame virė makaronai. Makaronus išgriebti, nuvarvinti ir vėl sudėti į puodą. Sudėti pesto padažą. Sudėti špinatus, išmaišyti. Jei reikia, įpilti dar vandens. Galima patiekti su tarkuotu sūriu ir graikiniais riešutais.

 

4 žmonėms

100 g apie 243 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

   

Spagečiai su kepintų paprikų padažu

 
  • 200 g spagečių
  • 2 raudonos paprikos
  • 50 g petražolių arba kalendrų
  • Svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • Citrinos sultys
  • 120 ml liesos grietinėlės
  • 40 g parmezano
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, aitriosios paprikos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Paprikas suvynioti į foliją ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, 25 – 30 minučių. Paskui nuimti foliją ir palikti 10 minučių, kad greičiau atvėstų. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkintą svogūną, česnaką. Supilti grietinėlę, tarkuotą parmezaną, išmaišyti ir sumažinti ugnį. Nulupti paprikas, nupjauti viršūnėles ir išimti sėklas, stambiai supjaustyti ir sudėti į keptuvę. Sudėti į elektrinį plaktuvą kartu su smulkintomis petražolėmis, aitriąja paprika, citrinų sultimis, druska ir pipirais. Išplakti, kol gausis tirštos konsistencijos masė. Išvirti makaronus kaip nurodyta ant pakuotės. Nupilti vandenį ir sumaišyti su padažu. Galima papuošti šviežiais žalumynais.

 

4 žmonėms

100 g apie 198 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Spagečiai su pomidorais ir žolelėmis

 
  • 350 g spagečių
  • 350 g šviežių arba konservuotų pomidorų
  • Svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • 100 g bazilikų, petražolių, špinatų
  • 1 l vandens
  • 1 – 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 0,5 šaukštelio maltos aitriosios paprikos
  • 0,5 šaukštelio džiovintų raudonėlių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Į vandenį įdėti kepintų svogūnų, česnakų, pomidorų, žalumynų, aitriosios paprikos, raudonėlių, druskos, pipirų, aliejaus. Kai užvirs sudėti makaronus ir, nuolat pamaišant, virti 10 – 15 minučių. Virti, kol skystis beveik išgaruos. Galima patiekti su tarkuotu parmezanu.

 

4 žmonėms

100 g apie 183 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti