Bene mėgstamiausios graikų daržovės – baklažanai. Iš jų gaminama musaka yra populiarus tradicinis patiekalas, kurį mėgsta tiek vietiniai, tiek turistai. Šiam patiekalui baklažanai kruopščiai nuvalomi, kad nesijaustų kartumo ir musaka būtų truputėlį salstelėjusi.

 

  • 800 g maltos mėsos (jautienos, kiaulienos, ėrienos)
  • 800 g baklažanų
  • Svogūnas
  • 2 pomidorai
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g miltų
  • 50 g sviesto
  • 200 ml pieno
  • 200 ml šilto vandens
  • 150 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukšteliai džiovintų žolelių mišinio (rozmarinas, čiobrelis)
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinti aliejuje, kol pagels. Sudėti maltą mėsą, pagardinti druska ir pipirais, džiovintomis žolelėmis, užpilti šiltu vandeniu (sultiniu arba baltu vynu). Troškinti ant mažos ugnies, kol mėsa pakeis spalvą.

 

Baklažaną nulupti, supjaustyti gabalėliais, padruskinti ir apvolioti miltuose. Apkepinti iš abiejų pusių alyvuogių aliejuje, kol suminkštės. Tada sudėti į lėkštę ir palikti atvėsti.

 

Kepimo indą ištepti alyvuogių aliejumi. Dėti sluoksnį baklažanų, dalį mėsos, vėl baklažanų ir mėsos. Viršutinis sluoksnis turi būti baklažanų. Nulupti pomidorų odelę, supjaustyti griežinėliais ir uždėti ant musakos viršaus. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 30 minučių.

 

Sausoje keptuvėje ištirpinti sviestą, pakepinti 50 g miltų, supilti pieną ir gerai išmaišyti, kad nesusidarytų gumulėlių. Virti, kol padažas sutirštės. Kai šiek tiek atvės, įmušti kiaušinius ir vėl gerai išmaišyti. Padažą užpilti ant musakos ir vėl kepti orkaitėje 10 – 15 minučių.

 

Patiekti su šviežia duona ir alyvuogėmis.

 

100 g apie 182 kcal

Spausdinti