Galų gale sulaukėme vasaros šiltų dienų, kai niekas geriau neatgaivina nei porcija ledų. Tačiau jais mėgautis gali ne visi. Kai kurių organizmas netoleruoja laktozės, kiti tiesiog nori gyventi sveikiau ir vengti riebios grietinėlės ir cukraus turinčių produktų. Tokiems žmonėms nereikėtų nusiminti, nes yra puikių, saldžių ir sveikų ledų alternatyvų.

 

ledai

Šaldyti bananai – tai ledai iš vieno ingrediento. Trinti bananai būna tirštos, kreminės konsistencijos. Paskaninti natūralius ledus galima žiupsneliu kakavos miltelių ir riešutų sviestu. Masę atšaldyti šaldytuve.

 

Kokosų pienas neveltui primena egzotiškas atostogas Pietų kraštuose. Ten, kur tvyro alinantis karštis, šis gėrimas atgaivina ir suteikia jėgų. Be to, jis tinkamas net tiems, kurie yra alergiški laktozei. Jį vieną arba su priedais (vaisiais, uogomis) galima užšaldyti šaldiklyje ir vartoti tada, kai karštis tampa nebepakenčiamas. Tai ne tik skanus, bet ir sveikas saldumynas. Kokosų riešutų piene yra naudingų riebalų rūgščių, kurios padeda mesti svorį ir greitina metabolizmą. Ko gero, tai vieninteliai ledai, kuriuos valgant galima neskaičiuoti kalorijų ir nesibaiminti dėl kūno linijų.

 

Braškės (arba bet kokios mėgstamos uogos) taip pat gali pakeisti visų mėgstamus ledus. Uogas suberti į indą, užpilti graikišku arba natūraliu jogurtu, pagardinti medumi ir viską sutrinti. Net jei uogų bus mažiau nei jogurto, vis tiek – tai labai sveikas vasaros desertas!

 

Anakardžių kremas - maistingas ir ypatingas vasaros desertas. Išmirkyti riešutai sutrinami su vandeniu iki vientisos masės. Tada anakardžių kremas sumaišomas su trintomis datulėmis arba klevų sirupu, vanilės ekstraktu. Ledai užšaldomi, retkarčiais pamaišant.

 

Lapinių kopūstų kokteilis gal ir nebus toks saldus kaip vaniliniai ledai, bet be abejo sveikesnis. Elektriniu plakikliu sutrinti kopūstų lapus su anakardžių riešutais, bananais, datulėmis, vanile ir imbieru. Tikriausiai nekyla abejonių, kad toks šaldytas kokteilis – tikra vitaminų bomba, suteiksianti energijos linksmiausioms vasaros pramogoms.

 

Melionų ir žaliųjų citrinų sulčių ledų kokteilis yra labai gaivus. Moliūgo riekes atšaldyti per naktį. Žaliosios citrinos žievelę, sultis ir medų sumaišyti. Tada sudėti trintą moliūgo minkštimą, įpilti šiek tiek šalto vandens ir gerai išmaišyti.

 

Reikėtų vengti ledų su įvairiais priedais: šokolado gabalėliais, dražė, pabarstais.

 

Ledai ant pagaliuko egzistuoja ne tik prekybos centruose. Juos galima nesunkiai pasigaminti ir savo namų virtuvėje.

 

Ledai su kiviais ir braškėmis

  • Kivis
  • 6 braškės
  • 500 ml graikiško jogurto
  • 120 ml pieno
  • 50 g medaus

 

Gaminimas

 

 

Jogurtą, pieną, medų sumaišyti. Kivį ir braškes sutrinti atskirai. Braškes sudėti į ledų formos apačią. Ant jų supilti pieno ir jogurto plakinį. Ant viršaus – kivių masę. Įstatyti pagaliuką ir sušaldyti šaldiklyje. Norint gražiai išimti ledus iš sandarios formos, 10 sekundžių palaikyti karštame vandenyje. Tada sušalę ledai šiek tiek atšoks nuo formos ir juos bus lengviau išimti.

 

100 g apie 125 kcal

Paruošimo laikas: 4 val. 10 min

8 porcijos

Spausdinti