Geri patarimai, kaip virti uogienę, džemą ir marmeladą
2018-07-03 14:24Vasara – uogų sezonas. Tada prisirpsta raudonieji ir juodieji serbentai, agrastai, mėlynės, braškės ir vyšnios. Kai prisivalgoma šviežių uogų iki soties, pradeda galvoti, kaip šias gamtos gėrybes užkonservuoti žiemai. Juk, kai atšąla orai, daugelis nori blynų arba košės su saldžia uogiene, o prie arbatos puodelio su džemu prasideda daug intymių išpažinčių.
Agrastų uogienė
- 150 g agrastų
- 400 g cukraus
- 125 ml vandens
- Vyšnių lapų pagal skonį
Gaminimas
Žalius, nuluptus agrastus sumesti į šaltą vandenį. Į puodą sudėti vyšnių lapus, užpilti vandeniu ir užvirti. Kai vanduo pažaliuos, išgriebti vyšnių lapus, suberti uogas ir pavirti vieną minutę. Tada uogas suberti į sietelį, užpilti šaltu vandeniu ir galiausiai lediniu vandeniu, ir palikti uogas kelias valandas pastovėti. Tada vandenį nupilti. Paruošti sirupą: uogas užpilti cukrumi, vandeniu ir virti, nugraibant putas, kol uogienė sutirštės.
4 porcijų
100 g apie 148 kcal
Paruošimo laikas: apie 120 min
Braškių džemas
- 2 kg braškių
- 1,6 g cukraus
- Citrina
Gaminimas
Gerai nuplauti ir perrinkti braškes. Uogas sutrinti elektriniu trintuvu. Sumaišyti su cukrumi ir palikti kelias valandas pastovėti. Išspausti citrinos sultis ir supilti į braškių masę. Virti džemą ant mažos ugnies, nugraibant putas. Virti gali prireikti nuo 30 min. iki 2 val., kol gausis džemas.
12 porcijų
100 g apie 285 kcal
Paruošimo laikas: apie 180 min
Marmeladas iš aviečių
- 1 kg aviečių
- 0,5 kg cukraus
Gaminimas
Nuplautas ir perrinktas uogas perkošti per sietelį, kad nebeliktų sėklyčių. Aviečių tyrę sumaišyti su cukrumi ir nuolat maišant virti ant mažos ugnies. Kai marmeladas sutirštės, supilti į steriliai išvalytus stiklainius.
12 porcijų
100 g apie 199 kcal
Paruošimo laikas: apie 180 min