Vasara – uogų sezonas. Tada prisirpsta raudonieji ir juodieji serbentai, agrastai, mėlynės, braškės ir vyšnios. Kai prisivalgoma šviežių uogų iki soties, pradeda galvoti, kaip šias gamtos gėrybes užkonservuoti žiemai. Juk, kai atšąla orai, daugelis nori blynų arba košės su saldžia uogiene, o prie arbatos puodelio su džemu prasideda daug intymių išpažinčių.

 

dzemai

Agrastų uogienė

 
  • 150 g agrastų
  • 400 g cukraus
  • 125 ml vandens
  • Vyšnių lapų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Žalius, nuluptus agrastus sumesti į šaltą vandenį. Į puodą sudėti vyšnių lapus, užpilti vandeniu ir užvirti. Kai vanduo pažaliuos, išgriebti vyšnių lapus, suberti uogas ir pavirti vieną minutę. Tada uogas suberti į sietelį, užpilti šaltu vandeniu ir galiausiai lediniu vandeniu, ir palikti uogas kelias valandas pastovėti. Tada vandenį nupilti. Paruošti sirupą: uogas užpilti cukrumi, vandeniu ir virti, nugraibant putas, kol uogienė sutirštės.

 

4 porcijų

100 g apie 148 kcal

Paruošimo laikas: apie 120 min

 

Braškių džemas

 
  • 2 kg braškių
  • 1,6 g cukraus
  • Citrina

Gaminimas

 

Gerai nuplauti ir perrinkti braškes. Uogas sutrinti elektriniu trintuvu. Sumaišyti su cukrumi ir palikti kelias valandas pastovėti. Išspausti citrinos sultis ir supilti į braškių masę. Virti džemą ant mažos ugnies, nugraibant putas. Virti gali prireikti nuo 30 min. iki 2 val., kol gausis džemas.

 

12 porcijų

100 g apie 285 kcal

Paruošimo laikas: apie 180 min

 

Marmeladas iš aviečių

 
  • 1 kg aviečių
  • 0,5 kg cukraus
 

Gaminimas

 

Nuplautas ir perrinktas uogas perkošti per sietelį, kad nebeliktų sėklyčių. Aviečių tyrę sumaišyti su cukrumi ir nuolat maišant virti ant mažos ugnies. Kai marmeladas sutirštės, supilti į steriliai išvalytus stiklainius.

 

12 porcijų

100 g apie 199 kcal

Paruošimo laikas: apie 180 min

Spausdinti