Kalėdos ir Naujieji metai nenumaldomai artėja. didžiąsias metų šventes norisi pasitikti atrodant tobulai. Todėl keli papildomi kilogramai šiuo ypatingu metu gali kelti paniką. Tačiau, kai yra noro, viskas įmanoma, ir pasitikti šv. Kalėdas galima, būnant geriausios formos.

 

dieta

Norint numesti šiek tiek svorio iki švenčių, rekomenduojama rinktis tokį svorio metimo planą, kuris būtų paprastas, bet suteiktų daug energijos ir jėgų, kurių tikrai prireiks planuojant šventę ir apsipirkinėjant. Trumpai kalbant, geriausia yra ta dieta, kurios laikantis krenta kilogramai, bet nesijaučiama alkaniems, maistui paruošti nesugaištama daug laiko ir dietiniai patiekalai patinka visai šeimai. Svarbiausia nebeatidėlioti, jeigu norite sužavėti kolegas per kalėdinį įmonės vakarėlį ar maloniai nustebinti antrąją pusę seksualiomis ir pasikeitusiomis kūno formomis.

 

Sveikiausias ir veiksmingiausias būdas numesti greitai svorio – tai valgyti daugiau liesų baltymų (pvz., žuvies ar paukštienos) ir angliavandenių iš visadalių grūdų gaminių. Tai ne tik padeda deginti kalorijas, bet, jeigu dieta derinama su sportu, padeda auginti raumenis, kurie pakeis riebalus, kuriuos numesite. Laikantis šios dietos taip pat reikėtų vengti angliavandenių vakarais, nereikia skaičiuoti kiekvienos kalorijos ir galima suvalgyti ne mažiau maisto negu įprastai.

 

Rekomenduojama sportuoti bent 4 kartus per savaitę po 30 – 40 minučių per dieną iki šv. Kalėdų. Sporto rūšį galima pasirinkti pagal savo pomėgius – tai gali būti plaukimas, greitas ėjimas, salsa ar net šokiai aplink stulpą! Bet kokia veikla, kuri pagreitina širdies ritmą ir skatina kūno prakaitavimą, degina riebalus ir kalorijas. Pradėti sportuoti nuo mažesnio krūvio, kurį didinti palaipsniui. Štai kiek kalorijų gali sudeginti 30 minučių užsiimant skirtinga veikla:

 

  • aerobika – 240, vandens aerobika – 150 kcal;
  • važiavimas dviračiu – 200, bėgiojimas – 300 kcal;
  • vaikščiojimas – 160, plaukiojimas – 250 kcal;
  • šokiai – 300.

 

Patarimas! Galima treniruotę suskaidyti trumpesniais intervalais (4 – 10 minučių sesijas), jeigu atrodo, kad nepavyks rasti laisvo pusvalandžio.

 

6 patarimai apie tai, ką valgyti per vakarėlius:

 

  • Keisti alkoholinius gėrimus į vandenį. Prieš einant į vakarėlį šiek tiek užkąsti namie (pavyzdžiui, suvalgyti lėkštę sriubos ar bananą), kad atvykus į šventės vieną nebūtumėte peralkę ir nepersivalgytumėte užkandžių.

 

  • Rinktis sveikesnius patiekalus. Vengti gruzdinto riebaluose maisto (vištienos sparnelių, dešrelių, spurgų ir pan.). Vienoje dešrelėje gali būti daugiau nei 60 kalorijų ir 5 g riebalų.

 

  • Miltiniai kepiniai, pyragai, tortai, sausainiai ir kiti gardėsiai taip pat kenkia liemens apimčiai.

 

  • Geras pasirinkimas vakarėliams – daržovių lazdelės ir padažai (tik šiek turėtų būti liesesni) Šaukšte majonezo arba grietininio padažo yra apie 170 kalorijų ir 17 g riebalų. Sveikiau rinktis salsa padažą, humusą arba jogurtą.

 

  • Maži sumuštinukai – taip pat gali būti geras pasirinkimas, bet vengti majonezo įdaro.

 

  • Traškučių ir riešutų valgyti kuo mažiau, nes tai produktai, kurių kuo daugiau valgote, tuo daugiau norite. Kąsnio dydžio vištienos užkandžiai gali būti geras pasirinkimas, nes mėsoje esantys baltymai suteiks sotumo jausmą ir apsaugos nuo persivalgymo.

 

Mitybos planas

 

Likusias dienas iki švenčių valgyti mažai kalorijų turinčius, bet skanius pusryčius, pietus ir vakarienę, galima rinktis skirtingus, bet sveikus užkandžius kasdien.

 

Pusryčiai:

 

 

  • Košė su pusriebiu pienu ir šiek tiek šilauogių.
  • 2 virti kiaušiniai ir skrudintos duonos riekė.
  • Glotnutis iš banano, šilauogių, lieso jogurto ir pieno ir bandelė su šiek tiek džemo.
  • Pusryčių dribsniai su liesu pienu ir bananu.

 

Pietūs:

 

  • Daržovių arba kita netiršta sriuba, bandelė iš visadalių grūdų miltų su tunu, paprika, liesu majonezu ir salotų lapais, vaisių salotos (vynuogės ir obuolys).
  • Karštas sumuštinis, kurio maistinė vertė yra mažiau negu 400 kcal;
  • Daržovių troškinys su mažiau riebalų ir visadalių grūdų duona arba bulvėmis.
  • Du blyneliai su varške.

 

Vakarienė:

 

  • Ant grotelių kepta vištiena su šparaginėmis pupelėmis, pomidorų ir avokado salotomis.
  • Tuno kepsnys su kiaušinių salotomis.
  • Vištienos ir daržovių troškinys.
  • Garuose virta lašiša su brokoliais, smidrais, krapais ir grietine.
  • Menkė kepta folijoje su citrina.
  • Orkaitėje keptos daržovės su Provanso žolelių mišiniu.

 

Užkandžiai:

 

Riešutai, bananas, keli avižiniai sausainiai su arbata be cukraus, keli ryžių trapučiai su mėgstamu užtepu, liesas jogurtas, obuolys ar mandarinas, morkytės su humusu.