Valgyti sveikai nėra taip sudėtinga, kaip būtų gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Išbandykite šiuos patarimus ir džiaukitės geresne savijauta!

 

"maistas"

Niekas kitas taip gerai nevalo organizmo negu tam tikri maisto produktai. Neįtikėtina, kiek daug maisto produktų padeda šalinti kenksmingas medžiagas iš organizmo (kepenų, žarnyno, inkstų, odos). Įvairūs vaisiai, uogos, daržovės (ypač ankštinės), riešutai, aliejus neutralizuoja neigiamą oro taršos poveikį, maisto priedus, cigarečių dūmus.

 

15 maisto produktų, kurie valo organizmą, stiprina kūną ir jį gražina:

 
  • Obuoliai. Obuoliuose gausu pektino – dietinių skaidulų, kurios suriša cholesterolį ir sunkiuosius metalus organizme ir padeda pašalinti toksines medžiagas iš žarnyno.
 
  • Avokadai. Šie vaisiai retai priskiriami prie produktų, valančių organizmą. Tačiau jų maistinė vertė yra labai didelė. Jie mažina „blogojo“ cholesterolio lygį, plečia kraujagysles ir apsaugo arterijas. Avokaduose yra maistinės medžiagos glutationo, kuri blokuoja mažiausiai trisdešimt skirtingų karcinogenų ir padeda kepenims išsivalyti nuo sintetinių chemikalų.
 
  • Burokėliai. Lietuvių pamėgta burokėlių sriuba naudinga tuo, kad šiose šakninėse daržovėse yra organinių junginių, kurie valo kraują, gerina jo sudėtį ir detoksikuoja kepenis.
 
  • Šilauogės. Tiek šviežiose, tiek šaldytose uogose yra natūralaus aspirino, kuris apsaugo organizmo audinius nuo pažeidimų, slopina lėtinio uždegimo simptomus ir skausmą. Šilauogės veikia kaip natūralūs antibiotikai, nes neleidžia daugintis bakterijoms šlapimo takuose ir taip užkerta kelią šlapimo takų infekcijoms. Uogos naikina virusus, gerina smegenų kraujotaką.
 
  • Kopūstai. Šiose daržovėse yra daug antioksidantų, kurie padeda kepenims suskaidyti hormonų perteklių ir gali sumažinti vėžio išsivystymo riziką. Kopūstai taip pat valo virškinamąjį traktą, gerina kepenų veiklą ir neutralizuoja dalį cigarečių dūmuose esančių kenksmingų medžiagų.
 
  • Salierai ir salierų sėklos. Tiek salierai, tiek jų sėklos valo kraują, mažina vėžio išsivystymo riziką ir stiprina imuninę sistemą. Salierai mažina organizmo rūgštingumą, padeda palaikyti normalų kūno svorį, gerina vaisingumą, mažina nervingumą, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, kraujagyslių kalkėjimo bei inkstų, tulžies pūslės, šlapimo takų akmenų susidarymo.
 
  • Spanguolės. Apsaugo organizmą nuo žalingų bakterijų bei virusų, ypač tų, kurie sukelia šlapimo takų ligas. Tai natūralūs antibiotikai ir antivirusiniai vaistai.
 
  • Linų sėmenys bei linų sėmenų aliejus. Šiuose produktuose itin gausu esminių riebiųjų rūgščių, ypač omega 3. Jie veiksmingai valo visą organizmą ir padeda palaikyti gerą sveikatą.
 
  • Česnakai naikina žalingas bakterijas, žarnyno parazitus ir virusus iš organizmo, ypač žarnyno ir kraujo. Detoksikuoja, valo kraujagysles ir mažina vėžio išsivystymo riziką. Česnakai valo kvėpavimo takus, šalina gleives plaučiuose ir sinusuose.
 
  • Greipfrutai. Greipfrutus rekomenduojama valgyti pusryčiams, nes vaisiuose esantis pektinas suriša cholesterolį, valo kraują. Pektinas taip pat suriša sunkiuosius metalus ir padeda juos šalinti iš organizmo. Greipfrutai taip pat turi organinių junginių, kurie naikina virusus. Valo žarnyną ir kepenis nuo toksinių medžiagų.
 
  • Ankštinės daržovės. Jas rekomenduojama įtraukti į kiekvienos dienos valgiaraštį. Pupos, žirniai mažina cholesterolį, valo žarnyną ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Be to, gali apsaugoti nuo vėžio.
 
  • Citrinos. Šie egzotiniai vaisiai valo kepenis, turi daug vitamino C, kuris reikalingas, kad organizmas pasigamintų svarbios medžiagos, vadinamos glutationo. Glutationas padeda kepenims neutralizuoti kenksmingas chemines medžiagas. Kiekvieną rytą reikėtų pradėti nuo stiklinės vandens su šlakeliu šviežių citrinų sulčių. Teigiama, kad toks gėrimas tonizuoja, valo organizmą, skaistina odą ir net padeda atsikratyti papildomų kilogramų.
 
  • Jūrų dumbliai. Vakarų pasaulyje jūrų dumbliai nepelnytai pamirštami. Kanados Monrealio universitete buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad jūrų dumbliai padeda šalinti radioaktyvias medžiagas iš organizmo. Taip pat šalina sunkiuosius metalus. Be to, juose apstu vitaminų, mineralų, kurie stiprina imuninę sistemą.
 
  • Rėžiukai. Rėžiukais galima gardinti sumuštinius. Jie skatina organizmą valančių fermentų išsiskyrimą ir mažina vėžio išsivystymo riziką. Norvičo maisto tyrimo centras D. Britanijoje nustatė, kad rūkančių asmenų, kurie per dieną suvartodavo apie 170 g rėžiukų, šlapime būdavo per pusę mažiau karcinogenų negu tų, kurie šių salotų nevalgė.
 
  • Ispaninių šalavijų (angl. „Chia“) sėklos. Jos ne tik madingos, bet ir labai naudingos. Turi daug esminių riebalų rūgščių omega 3, dietinių skaidulų, kurios gerina virškinimą ir padeda numesti svorio.
 

Taigi galima prieiti išvadą, kad švieži vaisiai ir daržovės neutralizuoja ir šalina iš organizmo žalingas medžiagas, todėl yra neatsiejami nuo geros savijautos ir gražios išvaizdos. Geriausia, kad visi šie natūralūs maisto produktai dar ir yra labai skanūs!

 

Dar keletas trumpų patarimų, kaip šiais metais sveikiau maitintis:

 
  • Valgyti iš mažesnių lėkščių.
  • Viešojo maitinimo įstaigose užsisakyti maistą anksčiau nei kiti. Įrodyta, kad kitų pasirinkimai gali daryti įtaką.
  • Maistą gardinti įvairiais prieskoniais, ypač rekomenduojama ciberžolė. Jie šildo ir suaktyviną medžiagų apykaitą.
  • Dažniau gaminti sveikesnį maistą namuose.
  • Gerti žaliąją arbatą.
  • Rinktis sveikesnius desertus.
  • Niekada nevalgyti stovint ar einant.
  • Valgyti daugiau įvairių grūdų.
  • Retkarčiais leisti sau pasimėgauti „draudžiamu“ maistu.