Geležis – svarbus mikroelementas, kurio trūkstant jaučiamas nuolatinis nuovargis, silpnumas, išblykšta oda ir pradeda slinkti plaukai. Dažniausiai mažakraujyste sergantiesiems rekomenduojama valgyti daugiau raudonos mėsos, pupelių, burokėlių ir tamsiai žalios spalvos daržovių. O apie desertus tarsi pamirštama! Tai nereiškia, kad tie, kuriems trūksta geležies turi pamiršti saldumynus amžiams: yra daugybė sveikų produktų, iš kurių galima pasigaminti be galo skanius desertus prie kavos ar arbatos.

 

Obuolių desertas

 
  • 3 obuoliai
  • 40 g džiovintų abrikosų
  • 40 g džiovintų slyvų
  • 40 g datulių
  • Citrinos žievelė
  • Cinamono lazdelė
  • 50 g rudojo cukraus
  • Mėtų lapelių papuošimui

Gaminimas

 

Cukrų, cinamono lazdelę ir citrinos žievelę sudėti į puodą su puse litro vandens. Maišant virti, kol cukrus ištirps. Tada sudėti džiovintus vaisius: abrikosus, slyvas ir datules. Pavirti dar maždaug 15 minučių. Paskui puodą nuimti nuo ugnies ir leisti sirupui atvėsti. Išgriebti džiovintus vaisius.

 

Sirupą vėl užvirinti, kol sutirštės. Tada sudėti skiltelėmis supjaustytus ir nuluptus obuolius ir džiovintus vaisius. Puodą uždengti ir virti obuolius sirupe maždaug 5 minutes. Palikti atvėsti. Tada iš sirupo išgriebti citrinos žievelę ir cinamono lazdelę. Obuolių desertą sudėti į ledaines. Papuošti šviežiais mėtos lapeliais. Desertas skanus tiek šiltas, tiek šaltas.

 

100 g apie 109 cal

 

Burokėlių pyragas

 
  • 250 g burokėlių
  • 100 g morkų
  • 200 g miltų
  • 150 g cukraus
  • 125 g kakavos
  • 3 kiaušiniai
  • 8 g kepimo miltelių
  • 4 g maistinės sodos

Gaminimas

 

Burokėlius ir morkas smulkiai sutarkuoti. Sudėti kiaušinius ir išplakti elektriniu plakikliu. Supilti cukrų ir išmaišyti. Tada supilti miltus, kepimo miltelius, sodą ir kakavą. Tešlą maišyti tol, kol masė bus vientisa. Tešlą supilti į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti apie 60 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

 

100 g apie 252 kcal

Spausdinti