Žiediniai kopūstai – daržovė savo forma primenantį šakotą medį. Tačiau jie ne tik vaizdingai atrodo, bet ir yra be galo vertingi, nes juose gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų. Be to, jie lengvai virškinami. Tai puikus patiekalas vasaros pietums.

 

Žiedinių kopūstų ir vynuogių salotos

  • Žiedinis kopūstas
  • 100 g raudonųjų vynuogių
  • 40 g skrudintų lazdyno riešutų
  • 30 g razinų
  • 20 g petražolių
  • 80 g čedaro sūrio
  • 90 ml rapsų aliejaus
  • Pusė šaukštelio medaus
  • Šaukštelis garstyčių
  • 2 šaukšteliai chereso acto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių. Žiedinį kopūstą supjaustyti, pašlakstyti su puse aliejaus, pabarstyti druska ir pipirais. Sudėti į kepimo indą ir kepti įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Pamaišant kepti, kol apskrus.

 

Likusį aliejų sumaišyti su actu, garstyčiomis, medumi ir žiupsneliu druskos. Sudėti razinas ir palikti 10 minučių pastovėti. Paskui sumaišyti su žiediniu kopūstu, vynuogėmis, riešutais, petražolėmis ir sūriu.

 

100 g apie 241 kcal

 

Makaronai su žiediniais kopūstais

 
  • Žiedinis kopūstas
  • 200 g trumpų makaronų
  • Raudonasis svogūnas
  • Česnako skiltelė
  • 45 g sūrio
  • 45 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Žiedinį kopūstą supjaustyti žiedynais ir apvirti pasūdytame vandenyje. Keptuvėje su sviestu pakepinti smulkiai supjaustytą svogūną ir česnako skiltelę. Sudėti žiedinius kopūstus ir troškinti, kol suminkštės. Makaronus išvirti ir sumaišyti su žiediniais kopūstais bei aliejumi. Ant viršaus užbarstyti tarkuoto sūrio.

 

100 g apie 220 kcal

 

Žiedinių kopūstų sriuba

 
  • Žiedinis kopūstas
  • Poras
  • 80 g sūrio
  • 715 ml pieno
  • 475 ml vandens
  • 3 šaukštai miltų
  • Šaukštas citrinos sulčių
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, lauro lapų pagal skonį

Gaminimas

 

Keptuvėje įkaitinti aliejų ir pakepinti smulkintą porą, kol suminkštės.

 

Į puodą sudėti kopūsto žiedynus, porus, prieskonius, trečdalį pieno, vandenį. Verdant dažnai maišyti, kol žiediniai kopūstai suminkštės.

 

Likusį pieną sumaišyti su miltais. Kai kopūsto žiedynai išvirs, išimti lauro lapą ir supilti pieną su miltais. Virti ant vidutinės ugnies, kol sriuba sutirštės. Kai išvirs, sumaišyti su šaukštu citrinos sulčių ir tarkuotu sūriu.

 

100 g apie 247 kcal

Spausdinti