Senovės graikai kopūstus laikė dievų dovana – labai maistinga ir įvairiausius negalavimus gydančia daržove. Kopūstai nuo seno mėgstami ir Lietuvoje. Apie juos kuriamos patarles, posakiai ir mįslės: dėvi šimtą švarkelių, visi be sagelių. Kopūstų būna pačių įvairiausių: baltagūžių, raudonųjų, žiedinių, taip pat populiarūs Briuselio, Pekino kopūstai ir brokoliai. Kopūstų patiekalai sotūs, bet lengvai virškinami…

 

Raudonųjų kopūstų salotos su razinomis ir obuoliais

  • 650 g raudonojo kopūsto
  • 50 g razinų
  • Šaukštelis rudojo cukraus
  • Šaukštelis raudonojo vyno acto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Kopūstą smulkiai supjaustyti ir sudėti į puodą kartu razinomis, cukrumi, actu bei 60 ml vandens. Apvirti, kol kopūstai suminkštės. Tada sudėti plonai supjaustytų obuolių griežinėlius. Dar šiek tiek pavirti, kol obuoliai šiek tiek suminkštės. Įberti druskos ir pipirų, išmaišyti.

 

100 g apie 41 kcal

 

Trinta brokolių sriuba

 
  • 200 g brokolio
  • 250 g sultinio
  • Česnako skiltelė
  • Šaukštelis alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas grietinės
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Į verdantį vištienos arba daržovių sultinį sudėti brokolių žiedynus. Česnako skiltelę supjaustyti ir pakepinti aliejuje ir sudėti į sultinį. Virti, kol daržovės suminkštės (apie 10 minučių). Įberti prieskonių, išmaišyti ir sutrinti elektriniu trintuvu. Patiekti su grietine.

 

100 g apie 35 kcal

 

Kopūstų kotletai

 
  • 600 g baltagūžio kopūsto
  • 80 g miltų
  • 100 g manų kruopų
  • Kiaušinis
  • 45 g džiūvėsėlių
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 45 ml aliejaus
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų

Gaminamas

 

Kopūstą supjaustyti į 4 – 6 dalis ir apvirti pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Tada kopūstą išgriebti, nusausinti ir sumalti mėsmale, skystį nusunkti. Sutarkuoti svogūną, česnaką išspausti ir sumaišyti su kopūstų mase. Įmušti kiaušinį, suberti miltus, manų kruopas, prieskonius ir gerai išmaišyti. Suformuoti kotletus ir apvolioti džiūvėsėliuose. Kepti įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol pagels.

 

100 g apie 130 kcal

Spausdinti