Rytoj TV3 kulinarinių kelionių laidos „Maisto kelias“ komanda leisis jau į šeštąją savo kelionę, šįkart aplankydama Klaipėdos apskritį. Čia lauks ne tik uostamiesčio gastronominiai atradimai, visai Lietuvai reikšmingi maisto pramonės verslai, bet ir neeilinės pramogos.

 

DSC_2537 (Small) DSC_2644 (Small) DSC_2832 (Small)

 

Kiekvieną šeštadienio rytą televizijos žiūrovus iš lovos kelia trys gero maisto ekspertai – kulinarė, TV3 laidos „Virtuvės istorijos“ vedėja Ilona Juciūtė-Čibirkienė, šefas iš Šri lankos Dilan Dampella Gamage bei legendinės grupės ŽAS narys Gidonas Šapiro-Bilas.

 

DSC_2912 (Small) DSC_2924 (Small) DSC_2929 (Small)

 

Trijulė keliaudama maisto keliu aplankys visas dešimt Lietuvos apskričių, išragaus autentiškus tam kraštui būdingus patiekalus, susipažins su ilgaamžėmis maisto tradicijomis ir ieškos dar neatrastų kiekvieno regiono kulinarinių kampelių.

 

DSC_2932 (Small) DSC_2962 (Small) DSC_2967 (Small) DSC_3065 (Small) DSC_3153 (Small)

 

Tačiau keliaujant atrandami ne tik nauji skoniai, bet ir pramogos. Viena tokių – „Dino.lt“ dinozaurų parkas, kuriame gyvena 40 realaus dydžio riaumojančių ir judančių dinozaurų bei stovi apverstas namas.

 

DSC_3206 (Small) DSC_3305 (Small) DSC_3347 (Small) DSC_3450 (Small) DSC_3453 (Small) DSC_3454 (Small) DSC_3461 (Small) DSC_5223 (Small) DSC_5255 (Small) DSC_5272 (Small) DSC_5303 (Small) DSC_5341 (Small)

 

Tačiau filmavimų metu šiame pramogų parke laidos vedėja Iloną Juciūtę-Čibirkienė patyrė ir nemenką išgąstį, kuris prajuokino visą kūrybinę komandą. Vienoje iš parko pramogų ji rado tai, ko tikrai nesitikėjo. Šį ir kitus vedėjų nuotykius patirtus dinozaurų parke galite pamatyti vaizdo įraše:

 


 

Klaipėdos apskrityje – uostamiesčio perlai kulinarinių kelionių grandinėje

 

Kelionę po uostamiesčio regioną „Maisto kelio“ komanda pradės pačiame Klaipėdos senamiestyje, prie Danės upės krantinės prišvartuotame laive „Meridianas“. 20 metų šis laivas plaukiojo jūromis kaip mokomasis burlaivis bei tarnavo ugdant būsimuosius jūreivius ir kapitonus. Vėliau laivas buvo nurašytas, tačiau jo istorija nesibaigė – po rekonstrukcijos 1971 metais jame pradėjo veikti restoranas, kuris iki šių dienų džiugina klaipėdiečius ir miesto svečius.

 

Čia galima ne tik paragauti neeilinių patiekalų, bet ir išgirsti intriguojančių istorijų. Septyniasdešimtuosius metus skaičiuojančio „Meridiano“ istoriją papasakos restorano vadovas Gediminas Gudavičius, kuris vedėjų trijulei praves ekskursiją po visus burlaivio kampelius. Pasirodo, šis laivas ne tik išmaišęs Baltijos jūrą, bet ir pasiekęs Afrikos vakarinius krantus.

 

Po pažinties su burlaivio istorija, vedėjų lauks ypatinga puota „Meridiano“ valtyje, kur kartu su restorano virtuvės šefu Donatu Kučiku ir restorano direktore Agne Gavėnavičiene jie ragaus ypatingų patiekalų: jautienos tartaro su kukurūzų traškučiu ir burokėlių džemu bei quinoa sėklų su marinuotu ir lengvai apkeptu tofu sūriu. O po užkandžių, lauks tikras kulinarinis šedevras – šviežias otas su bulvių piurė ir jūros gėrybių padažu.

 

Skaniai pavalgius ir paplaukiojus vandens dviračiais „Maisto kelio“ trijulė keliaus į kitą, ne tik Klaipėdos apskričiai, bet ir visai Lietuvai svarbų maisto pramonės tašką – „Klaipėdos duonos“ kepyklą. Čia kepama apie 180 rūšių įvairiausių kepinių, o duonos iškepama net 30 skirtingų rūšių.

 

Naudojant senolių patikrintą tradicinę duonos ruošimo technologiją, kepaliuko gamyba trunka net 24 valandas, todėl pasak „Klaipėdos duonos“ technologės Renatos Baltramonaitienės, natūraliai išrauginta originalios receptūros duona yra itin malonaus skonio, o gardžios duonos pagrindas – raugas ir plikinys, kuris suteikia ypatingą aromatą ir purumą.

 

Dar 1977 metais įkurtoje kepykloje Ilona, Bilas ir Dilanas ne tik pamatys kaip kepama duona, bet ir turės galimybė paragauti ką tik iškeptų apvalių vaflių ir kitų gardžių kepinių.

 

Susipažinusi su duonos keliu, trijulė leisis į pajūrį – į Šventąją ir čia įsikūrusį šeimos restoraną „Floros simfonija“.

 

„Kaune esančiame „Floros simfonijos“ restorane net savo vestuves atšokau“, – pasakos Ilona. Mat „Floros simfonijos“ restoranas yra ne tik Šventojoje, bet ir Palangoje bei Kaune.

 

Išpuoselėtų augalų, fontanų ir linksmai bėgiojančių triušiukų apsuptyje „Maisto kelio“ trijulė mėgausis Viduržemio jūros žuviene, karštomis baklažanų salotomis, jūros gėrybių rinkiniu, sterku su migdolų plutele ir antimi su karamelizuota kriauše.

 

Po sočių pietų komanda keliaus į kiek toliau nuo Klaipėdos miesto šurmulio įsikūrusį Radailių dvarą bei jame veikianti Dino.lt parką. Čia gyvena daugiau nei 40 judančių, šnypščiančių, riaumojančių realaus dydžio dinozaurų, o atrakcionų parke galima mėgautis net 22 skirtingomis pramogomis: karuselėmis, veidrodžių labirintu, virtualiu kambariu, vandens burbulais, 5D kino teatru ir kitomis linksmybėmis.

 

Po naujų patirčių komandos lauks tikras vasaros skonis – ant grilio kepti patiekalai – nuo sultingo šašlyko iki aromatingų krevečių.

 

Nauja kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“ žiūrovus kvies atsikelti nuo sofos, susiruošti kelionei ir kartu su kompanija vykti į gražiausias šalies vietas, kur jų lauks ne tik įdomios istorijos ir pažinimas, bet ir skaniausi patiekalai. „Maisto kelias“ – tarsi Lietuvos kulinarinio turizmo gidas, padėsiantis žiūrovams lengviau išsirinkti, ką nuveikti bei kur skaniai pavalgyti šią gražią, šiltą vasarą.

 

„Maisto kelias“ – šeštadieniais 9.30 val. tik per TV3!

 

Nuotraukų galerija (aut. tomasfoto.lt)